Välisministeeriumi hoiatab Hispaaniasse reisimisel metsapõlengute eest

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsapõleng Valencias.
Metsapõleng Valencias. Foto: SCANPIX

Põhja-Hispaaniat on tabanud 10 000 hektaril kuumast ja põuast tingitud metsatulekahjud. Põleng puhkes Leóni provintsis Castrocontigo linna lähedal, hetkel kohalik elanikkond ohus ei ole.


Pürenee poolsaarel valitsev kuumus muudab ilmaolud raskeks, isegi kui üks põleng kustutatakse, võib samas kohas järgmine süttida. Seetõttu hoiatas Hispaania siseministeerium tuleohu eest peaaegu kogu riigis.

Ministeerium soovitab ka Hispaanias elavatel või pikemalt peatuvatel Eesti kodanikel end saatkonnas registreerida.

Hea teada

• Hispaania on maailmas turismisihtmaana teisel kohal. Seetõttu tuleks turistirohketes piirkondades olla eriti tähelepanelik seoses tänavakuritegevusega, mistõttu ei tohiks enda asju jätta tähelepanuta.

Reisidokumente (pass, ID-kaart) tasuks hoida teineteisest eraldi (nt jätta üks neist hotelli seifi), sularaha ei tasu kaasas kanda suurtes kogustes. Kui soovite sularaha võtta pangaautomaadist välja, soovitab ministeerium seda teha päevasel ajal panga siseruumides asuvatest sularahaautomaatidest.

Väga levinud on, et vargad töötavad mitmekesi ning kasutavad varguseks hetke, mil üks varastest juhib ohvri tähelepanu kõrvale. Näiteks kui keegi küsib teie käest nõu linnas orienteerumiseks, tänavamüüja püüab teile müüa midagi, teilt palutakse sigaretti või sigaretile tuld jms. Samuti tuleb tähelepanelik olla rahvarohketes kohtades: ühistranspordis (metroos, bussis, rongis), kesklinnade rahvarohketel tänavatel jne. Eriti tähelepanelik tuleks olla Barcelonas ja lõunarannikul Málaga ümbruses. Madridis soovitame olla tähelepanelikud, kui liiklete Puerta del Sol, Gran Vía, Callao, Lavapies või Retiro pargi piirkondades.

Juhul, kui maanteedel liikudes teie sõiduvahendiga juhtub midagi ning te peate tee äärde seisma jääma, siis olge ettevaatlikud, kui mõni teine autojuht peatub samuti ning pakub oma abi – on olnud juhtumeid, kus üks abipakkujatest juhib autojuhi tähelepanu kõrvale samal ajal kui teine abipakkuja varastab auto eesistmelt midagi.

• Maanteedel liikudes on hea teada, et on olnud juhtumeid, kus autojuhtidele lähenevad valepolitseinikud, kes on riietatud erariietesse ning kes sõidavad märgistamata autodes. Politseinikud peavad alati kandma univormi ning nende autod on märgistatud kas «Guardia Civil» või «Policia» märgetega ning teie peatamisel lülitatakse sisse auto katusel olevad (reeglina sinised) tuled. Inimestel on alati õigus küsida teda kõnetavalt politseinikult dokumenti, mis tõendaks tema politsei staatust. Kahtluse korral maanteedel võib telefoni teel pöörduda politseiauto numbri kontrollimiseks kas Guardia Civil poole numbril 062 või Policia poole numbril 112.

Maanteedel liikudes tuleb meeles pidada, et turvavööd peavad kõigil reisijatel olema sõidu ajal kinni ning sõiduki juht ei tohi mobiiltelefoniga rääkida sõidu ajal. Hispaanias on liikluseeskirjade rikkumise eest ette nähtud tunduvalt suuremad rahalised karistused kui Eestis.

• Info lapsevanematele. Hispaanias ei tohi alla 18-aastast last jätta pikemaks ajaks ilma järelevalveta. Juhul, kui Hispaania politseil tekib kahtlus üksinda oleva alaealise lapse suhtes, võidakse alaealine viia alaealiste keskusesse ning hoida teda seal kuni volitatud isikule üleandmiseni. Sellisel juhul algatatakse kohalikus kohtus kohtumenetlus vajalike asjaolude selgitamiseks.

• Hispaanias viibides tuleb alati kanda kaasas pildiga isikuttõendavat dokumenti, mida võib paluda esitada nii politsei kui kaardimaksete korral ka kaupluse kassapidaja.

• Kõik narkootilised ained on Hispaanias keelatud, nende tarbimise, omamise, hoidmise või muul viisil kasutamise eest kehtivad pikaajalised vanglakaristused.

• Alkoholi tarbimine tänaval (v.a. litsentseeritud tänavakohvikud ja baarid) on keelatud Madridi linnas, Baleaaridel ja Kanaari saartel.

• Eestis välja antud autojuhiload kehtivad Hispaanias. Eestist enda isikliku sõiduautoga Hispaaniasse tulles ning Hispaanias üle kuue kuu viibides peate auto ümber registreerima Hispaania liiklusametis (Jefetura de Tráfico).

• Eesti Haigekassas kindlustatud inimesed, kes viibivad Hispaanias ajutiselt, saavad vajaminevat arstiabi võrdsetele tingimustel selles riigis elavate kindlustatud inimestega. Selleks tuleb taotleda haigekassast enne reisi Euroopa ravikindlustuskaart. Vajaminev arstiabi ei ole siiski tasuta – maksta tuleb patsiendi omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu jne) asukohamaa maksumäärade järgi. Lisaks Euroopa ravikindlustuskaardile soovitame sõlmida reisi ajaks ka reisikindlustuse.

• Hispaanias ei ole võõrkeelte oskus väga laialt levinud. Seega soovitame Hispaaniasse reisile minnes kaasa võtta hispaania keele sõnaraamat või vestmik. Samuti on valdavalt hispaaniakeelsed ka Hispaania ametiasutuste kodulehed.

• Hispaania Kataloonia piirkonnas peab maksma kohalikku turismimaksu. Turismimaksu peab maksma maksimaalselt seitsme öö eest ning sellest on vabastatud alla 16-aastased (k.a) lapsed. Maks kehtib ühe- kuni viietärnihotellidele, apartementidele, kämpingutele ja turismitaludele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles