Hiina pani näitusele Gobi kõrbes uppunud sauruste luustikud

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinornitomimuse luustik.
Sinornitomimuse luustik. Foto: AP / Scanpix

Vanemate poolt maha jäetud, läksid need välimuselt jaanalindu meenutavad noored dinosaurused omapäi vett otsima. Nägid järvesilma ja suundusid sealt jooma. Veekogu ääres aga jäid kinni kaldamutta, millesse ka uppusid. Nüüd on nende 90 miljoni aasta eest tänapäevase Gobi kõrbe kohal otsa leidnud sinornitomimuste skeletid jõudnud Sise-Mongoolias Hohhoti linna näitusele.

Täna avatud näitusel demonstreeritakse kaht elusuuruses sinornitomimuse luustiku mudelit. 25 noore sulelise sauruse elu- ja surmapaiga Hohhotist 600 kilomeetrit lääne jääva Suhongtu küla lähedal kaevasid 2001. aastal ühisekspeditsiooni käigus välja Hiina ja USA paleontoloogid.

„See on väga põnev leid, sest 99,9 protsendil juhtudest leiame me hunniku luustikke, mille omanikud surid eriaegadel teadmata põhjustel,“ rääkis uurimisrühmas osalenud Chicago Ülikooli professor Paul Sereno uudisteagentuurile AP. „Ülejäänud 0,1 protsendil ajast on teadlastel õnne leida väikeseid karju, mis on hästi säilinud, sest need loomad langesid uputuste või siis Pompei-sarnaste vulkaanipursete ohvriks.“

Asend, milles leitud dinosauruste luud olid, paistab osutavat, et loomad tahtsid järvest vett rüübata. Jäid aga selle kaldal mutta kinni ja uppusid. Sise-Mongoolia maa ja ressursside ameti paleontoloogi Tan Xinwei sõnul näitavad need leiud, et vanad loomad jätsid järglased omapäi ning läksid ise uusi mune hauduma või pesi ehitama.

Täiskasvanud sinornitomimused olid keskmiselt umbes 1,2 meetrit pikad. Nad toitusid taimedest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles