Briti konservatiivid lahkuvad Euroopa Rahvaparteist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Gordon Brown (vasakul) ja  Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso pressikonverentsil.
Suurbritannia peaminister Gordon Brown (vasakul) ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso pressikonverentsil. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso väljendas esmaspäeval kahetsust seoses Briti suurima opositsioonipartei otsusega lahkuda europarlamendi paremtsentristlikust fraktsioonist.


Briti konservatiivid teatasid eelmisel nädalal Euroopa Rahvapartei/Euroopa Demokraatide (EPP-ED) fraktsioonile, et lahkuvad pärast juunis toimuvaid europarlamendi valimisi nende ridadest.

Portugali ekspeaminister Barroso, kelle kodupartei kuulub samuti EPP-ED rühmitusse, hoiatas aga, et Euroopa Liidu arengu on kujundanud suuresti just sellised «perekonnad».

«Loomulikult on iga partei enda otsustada, millisesse Euroopa ühendusse nad soovivad kuuluda,» ütles Barroso Londonis pärast kohtumist Briti peaministri Gordon Browniga.

«Kuna see on igaühe enda asi, et saa ma ühtki konkreetset otsust mõistagi kritiseerida. Ent loomulikult ma kahetsen seda otsust. Minu erakond kuulub Euroopa Rahvaparteisse ning Euroopat kujundavad just peamised poliitilised parteid ja poliitilised perekonnad.»

EPP-ED on europarlamendi suurim fraktsioon, kuhu kuuluvad ka Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy, Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Itaalia peaministri Silvio Berlusconi erakonnad. Eestist kuulub sellesse IRLi saadik europarlamendis Tunne Kelam.

Briti konservatiivid võivad moodustada koos Tšehhi ja Poola euroskeptiliste erakondadega europarlamendis oma fraktsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles