Hispaania plaanib Franco arhiivid avada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francisco Franco
Francisco Franco Foto: Wikipedia.org

Hispaania plaanib kõigile kasutamiseks avada endise diktaatori Francisco Franco aegsed sõjakohtu arhiivid.

Selle eesmärgiks on aidata Franco ohvrite perekondi, kes nõuavad Hispaania kodusõja ajal langetatud kohtuotsuste tühistamist, vahendab STT väljaannet El Pais.

Arhiivides on umbes 400 000 dokumenti, mis viiakse üle Hispaania keskarhiivi.  Suur osa neist käsitlevad 1938 – 1945 kiirkohtuotsuseid, milles Franco vastased mõisteti ebamääraste süüdistuse põhjal surma.

Hispaania kohtud on siiani keeldunud Franco vastastele langetatud kohtuotsuste tühistamisest.

Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo (lühendatult Francisco Franco Bahamonde või generalissimus (Generalísimo) Francisco Franco või el Caudillo  - Juht ; 4. detsember 1892 – 20. november 1975), oli Hispaania riigipea aastast 1939 kuni oma surmani aastal 1975.

1912 – 1917 oli koloniaalväe ohvitser. 1936 osales valitsusvastase  mässu organiseerimises, Hispaania kodusõja ajal  murdis mässulise hunta juhina  Saksamaa ja Itaalia toetusel  vabariiklaste vastupanu. Kodusõda lõppes 1939. aasta märtsis vabariigi langemisega. Franco kehtestas diktatuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles