Hiina kujundab Tiibeti pealinna ümber

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Rahvavabariigi Tiibeti autonoomse piirkonna pealinn Lhasa.
Hiina Rahvavabariigi Tiibeti autonoomse piirkonna pealinn Lhasa. Foto: AP / Scanpix

Hiina riikliku meedia teatel kiitsid kommunistliku rahvavabariigi võimud heaks Tiibeti iidse pealinna Lhasa ümberehituskava.


Rahvusvahelised inimõigusorganisatsioonid süüdistavad Pekingit Tiibeti ümberasustamises hiinlastega, et tõhusamalt mägise maa territooriumi enda jõuhaardes hoida, teatas Reuters.

Hiina on sellised süüdistused tagasi lükanud ja kinnitanud, et on sealsete inimeste elujärje parandamiseks ja kultuuri säilitamiseks kulutanud miljardeid.

Hiina võimude teatel saab Lhasast 2020. aastaks majanduslikult õitsev, ühiskondlikult tasakaalus tänapäevane metropol, kus säilitatakse kultuuriline omapära ning rahvuslikud traditsioonid.

Möödunud teisipäeval möödus pool sajandit Tiibeti nurjunud ülestõusust Hiina võimude vastu. Pagulaste sõnul tapeti 1959. aasta vastuhaku mahasurumise käigus üle 80 000 inimese. Tänavalahingutes hävitas Hiina vabastusarmee kahuritulega suure osa pealinnast.

Ülestõusu järel oli dalai-laama sunnitud Indiasse põgenema. Tiibeti eksiilvalitsuse enesemääramise katsed pole soovitud tulemust toonud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles