DN: Rootsi kaitsepolitsei kulutas Bondi-peoks miljoneid krooni

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastal 1976 valminud Lotus Esprit Coupe omab numbrimärki 007.
Aastal 1976 valminud Lotus Esprit Coupe omab numbrimärki 007. Foto: SCANPIX

Rootsi kaitsepolitsei (Säpo) sattus kriitikatule alla, kuna kulutas James Bondi stiilis peo korraldamiseks 5,3 miljonit krooni (650 000 eurot) maksumaksjate raha, kirjutab Dagens Nyheter.

Pidu toimus juunis 2011. aastal, kuid hanget selle korraldamiseks ei toimunud, vahendas The Local.

Kutse stiilipeole sai 1000 inimest. Teemapeo arve võib kujuneda veelgi suuremaks, kui peaks kinnitust saama arvatavad puudujäägid raamatupidamises.

Nimelt küsis kaitsepolitsei tagasi miljoni krooni ulatuses käibemaksu. Rootsis võib seda maksuametilt tagasi küsida, kuid seaduse järgi ei saa riigiamet seda teha juhul, kui raha on läinud esinduskuludeks, näiteks firmapidudeks.

Säpo raamatupidajad panid stiilipeo kirja kui esindusürituse, mis oleks võimaldanud 67 500 krooni suurust maksusoodustust.

Peo organiseerimise taga oli Säpo endine juht Anders Danielsson, kes praegu on migratsiooniameti peadirektor.

Alates juulist Säpot juhtiv Anders Thornberg selgitas ajalehele Dagens Nyheter, et James Bondi stiilipidu oli erand ja mõeldud kollektiivile lõõgastumiseks pärast 2011. aasta terroriohtu, enesetapupommitajaid ja firmasiseseid reorganiseerimisi.

Dagens Nyheteri väitel jätsid mitmed töötajad peole protesti märgiks minemata. Üks politseiametnik rääkis ajalehele, et pidu oli mõttetu raiskamine ajal, kui organisatsiooni sees püütakse kokku hoida.

Thornberg ütles reedel Dagens Nyheterile, et käibemaksu osas oli juhtunud eksitus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles