Paavst läks Aafrikat ravima

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katoliku kiriku pea, paavst Benedictus XVI astumas Alitalia Boeing 777 pardale, et lennata Aafrika ringreisile.
Katoliku kiriku pea, paavst Benedictus XVI astumas Alitalia Boeing 777 pardale, et lennata Aafrika ringreisile. Foto: AFP / Scanpix

Katoliku kiriku pea, paavst Benedictus XVI alustas täna oma esimest ringreisi mustal mandril, kus ta külastab nädala jooksul kaht riiki.


Fiumicino lennuväljalt hommikul õhku tõusnud Alitalia Boeing 777 viib kirikuisa koos suure saatjaskonnaga esmalt Kameruni ning sealt nädala teisel poolel edasi Angola pinnale, vahendas AFP.

Benedictus ütles pühapäevase angelus-palve ajal, et ta tahab siduda oma käed ümber kogu Aafrika kontinendi, koos «selle valusate haavade, tohutu potentsiaali ja lootustega». Ta lisas, et ta tahab kinnitada sealsete katoliiklaste usku, julgustada kristlasi nende oikumeenilises seotuses ning viia kohale ülestõusnud Kristuse rahusõnumit.

Püha Peetri katedraali esisel väljakul Vatikanis enne järjekordset reisi esinenud kirikupea ütles, et ta tahab ulatada käe suuremas osas Aafrikas nii täiskasvanuid kui lapsi kurnava nälja, haiguste, ebaõigluse ning vennatapukonfliktide ja vägivalla ohvritele, vahendas BBC News.

Kameruni pealinnas Yaoundes peatub paavst reedeni ning selle aja jooksul kohtub ta kokku poolesaja Aafrika riigi kirikuesindajatega, valmistudes oktoobris Vatikanis toimuvaks suureks Aafrika sinodiks. Yaounde rahvale korraldatakse neljapäeval ka suur vabaõhumissa.

Lisaks kristlastele kohtub paavst aga ka kohaliku moslemikogukonna esindajatega ning invaliidide tugigruppidega. Lisaks kavatseb ta rääkida noortega Aafrikas edasi möllavast aidsiepideemiast ning selgitada neile, miks katoliku kirik soovitab järgida pigem seksuaalset karskust kui kasutada preservatiive surmatõve leviku takistamiseks.

Kolm aastakümmet väldanud kodusõjast alles taastuvas Angolas kohtub katoliku kiriku kõrgeim juht aga Luandasse lähetatud diplomaatidega ning kutsub ilmselt rahvusvahelist kogukonda üles Aafrikat mitte hülgama.

Mõlemas riigis kavatseb paavst kohtuda ka poliitiliste liidritega, keda sageli süüdistatakse korruptsioonis ning rikkalike loodusvarade mõtlematus raiskamises ja neist saadud tulude oma tasku panemises.

Benedictusele on see paavstina nelja aasta jooksul üheteistkümnes visiit Itaaliast väljapoole. Aafrikas on ta varem käinud ühel korral, kui ta külastas rohkem kui kahe aastakümne eest kardinal Joseph Ratzingerina tollast Sairi ehk tänast Kongo Demokraatlikku Vabariiki.

Vatikani statistika kohaselt on katoliiklaste arv Aafrikas pidevalt kasvanud viimastel aastatel. 2006. aastal oli ristitud katoliiklasi selle mandri elanikkonnast juba 17 protsenti, samas kui veel 1978. aastal oli neid vaid 12 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles