Veepuudus võib panna inimkonna taimetoitu sööma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veepuudus võib inimkonna panna taimetoitu sööma
Veepuudus võib inimkonna panna taimetoitu sööma Foto: SCANPIX

Rootsi Stockholmi rahvusvahelise veeinstituudi Siwi uuring näitas, et maailmas kasvab vee- ja toidupuudus sellise kiirusega, et juba 40 aasta pärast võib inimkond olla sunnitud taimetoiduliseks hakkama.

Kui rahvastiku juurdekasv jätkub samas tempos, on 2050. aastaks inimesi üheksa miljardit ehk nüüdsest kaks miljardit rohkem, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Rahvastiku nii suure arvu juures võib tekkida globaalne näljahäda, kui loomsete toiduainete hulka ei vähendata,» seisab Siwi raportis.

Raportis rõhutatakse, et loomsete toiduainete tootmisele kulub 5 – 10 korda rohkem vett kui taimede kasvatamisele.

Nüüdisajal on inimkonna menüüs viiendik loomset toitu. Liha- ja piimatoodete tarbimine on riigiti erinev ning sõltub riigi jõukusest.

Suurte arengumaade elanikkonna menüüs on juba nüüd enamjaolt taimetoit, eelkõige oad ja riis.

Loomsete toiduainete tootmine on taimekasvatusest kulukam. Asjatundjate sõnul saaks inimkond paremini toidetud, kui näiteks osa sojast ja maisist ei läheks kariloomade toitmiseks.

Maailmas on toiduainete tootmine kasvanud, kuid toitu jaguneb ebavõrdselt.

ÜRO andmetel kannatab maailmas vähemalt 900 miljonit inimest nälga ning kaks miljardit on alatoidetud.

Siwi teadlased Anders Jägerskog ja Torkil Jønch-Clausen esitlevad oma raportit  sellel nädalal Stockholmis toimuval veekonverentsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles