Läti minister: punamonument väärib mahavõtmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kaitseminister Artis Pabriks
Läti kaitseminister Artis Pabriks Foto: SCANPIX

Läti kaitseminister Artis Pabriks leiab, et Riias asuv punasõdurite monument väärib mahavõtmist, kuid see tekitaks ühiskonnas pingeid.

«Ehkki moraali seisukohast väärib see mälestusmärk mahavõtmist, oleksid sellisel sammul väga ohtlikud tagajärjed,» ütles Pabriks usutluses ajalehele Neatkarīgā.

Ministri sõnul omab kõnealune monument suurt poliitilist kaalu.

Samuti ütles Pabriks, et teda riivab igal aastal Võidumonumendi juures toimuv rahvarohke 9. mai tähistamine.

«Paljude sellel üritusel osalejate jaoks ei ole peamine eesmärk mitte Teise maailmasõja ohvrite mälestamine, vaid meie hoidmine tolles geopoliitilises sfääris, mis lakkas 20 aastat tagasi olemast,» tsiteerib ministrit portaal Delfi.lv.

Aprillis tuli rühm kodanikke välja algatusega Võidumonument maha võtta ja taastada selle paiga ajalooline ilme. Riia linnapea Nils Ušakovs, kes esindab valdavalt venekeelset erakonda Üksmeele Keskus, nimetas seda algatust provokatsiooniks ja välistas monumendi teisaldamist, kuna see tekitaks riigis tõsiseid pingeid.

Nõndanimetatud monument Riia vabastajatele püstitati 1985. aastal. Pärast Läti iseseisvuse taastamist on rahvuslaste erakonnad korduvalt punamonumendi mahavõtmist jutuks võtnud. 1997. aastal üritasid läti neonatsid Võidumonumenti õhku lasta, kuid tekitasid vaid tühiseid kahjustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles