Leedu kutsub taas kokku okupatsioonikuritegude komisjoni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leedu kavatseb okupatsioonirežiimide kuritegude hindamise rahvusvahelise komisjoni uuendatud koosseisu esimesele istungile kutsuda sel sügisel, ütles komisjoni esimees, seadusandja Emanuelis Zingeris.

«Ma arvan, et see komisjon koguneb kolme lähikuu jooksul, hilissügisel,» ütles seimi väliskomisjoni juhtiv poliitik täna BNSile.

Komisjoni koosseisu kuulub 20 ajaloolast Leedust, Iisraelist, Ameerikast, Saksamaalt, Prantsusmaalt, Venemaalt ja Ungarist. Nad hakkavad töötama kahes allkomisjonis – üks annab hinnangu natside ja teine nõukogude režiimi kuritegudele.

«See ümarlaud peab tugevdama usaldust rahvaste ja riikide vahel ning austust üksteise vastu,» ütles Zingeris.

Ta osutas, et ehkki 20 iseseisvusaastaga on natslike ja nõukogudeaegsete kuritegude uurimises tehtud edusamme, napib veel materjale natside ja nende kohalike käsilaste kuritegudest, olukorrast natside okupeeritud Leedus aastail 1942–1944, samuti nõukogude võimude kuritegudest ajavahemikul 1956–1990.

Leedu president Dalia Grybauskaitė allkirjastas eile seadluse, milles osutatakse, et komisjoni koosseisu uuendatakse, võttes arvesse «holokausti olemuse ja ulatuse erandlikkust ja pretsedenditust, ning nõukogude okupatsioonirežiimi traagilisi tagajärgi Leedu elanikele».

Komisjon moodustati 1998. aastal, ent see lõpetas tegevuse 2007. aastal, kui Leedu peaprokuratuur esitas komisjoni liikmele Yitzhak Aradile kahtlused Leedu tsiviilelanikkonna tapmisele kaasaaitamises. Kohtueelne uurimine lõpetati 2008. aastal seoses selgete tõendite puudumisega, kirjutas Leedu ekspresident Valdas Adamkus mullu ilmunud mälestusteraamatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles