Endise NLi kodanike sularaha voolab Lätti

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia.
Riia. Foto: Liis Treimann

Läti pankades on rekordiline kogus välismaist sularaha, sest Küprose majandusprobleemide tõttu otsivad endise Nõukogude Liidu rikkad inimesed oma rahale uut hoiustamiskohta.

Businessweek kirjutab, et aasta esimese kuue kuuga on lõunanaabrite juurde väljastpoolt Euroopa Liitu voolanud 1,2 miljardit dollarit. Mitteresidentide hoiuste maht on nüüd 10 miljardit dollarit ehk ligi pool hoiuste kogumahust. See on isegi rohkem kui pangandusparadiisina tuntud Šveitsis, kus mitteresidentide hoiuste osakaalu protsent on 43.

«Läti on tõepoolest atraktiivne paik,» tõdes riigi rahandusminister Andris Vilks. «On üsna tugevad signaalid, et raha lahkub Venemaalt ja Küproselt ning otsib kohta mujal Euroopa Liidus,» märkis ta.

2007. aastast alates on Venemaalt sealse keskpanga teatel välja voolanud umbes 350 miljardit dollarit.

Küprose pankades kahanesid mitteresidentide hoiused juunis aasta varasemaga võrreldes 85 miljoni euro ehk 104 miljoni dollari võrra 21,8 miljardi euroni.

Briti parlamendi 2003. aastal erinevate maksualaste probleemidega tegelemiseks loodud maksuõiguse võrgustiku andmetel on üleilmse mitteresidentide hoiuste maht 32 triljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles