Lukašenka sõidab Moskvasse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka. Foto: Reuters / Scanpix

Valgevene president Aleksandr Lukašenka sõidab neljapäeval Moskvasse, et saada sõprusriigilt vähemalt 2,9 miljardit dollarit täiendavat laenu.

«Euroopa viimaseks diktaatoriks» ristitud Valgevene riigipea kohtub neljapäeval Vene Föderatsiooni presidendi Dmitri Medvedeviga. Ajalehe Vedomosti andmetel arutavad riigipead ka laenutingimusi, vahendas AFP.

Eelmise aasta novembris leppisid Venemaa ja Valgevene esindajad kokku kahe miljardi dollari suuruses stabilisatsioonilaenus, kuid ülemaailmse finantskriisi ja maailmamajanduse jahenemise tõttu raskustesse sattunud Valgevene soovib täiendavat laenu.

Analüütikute hinnangul võib Venemaa laenu saamise eeltingimusena nõuda Valgevenelt separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia tunnustamist.

Kuigi isehakanud riikide tunnustamisotsus on olnud korduvalt Valgevene parlamendis arutlusel, on lõpliku otsuse langetamist pidevalt edasi lükatud. Vaatlejate sõnul kasutab Minsk venitamistaktikat paremate laenutingimuste ja ka madalama gaasihinna saamise nimel.

Euroopa Liit on aga Lukašenkat hoiatanud, et tunnustamisotsus seaks riigi väga raskesse olukorda ja seda ajal, mil karmikäeline Lukašenka on viimastel kuudel üritanud suhteid euroliidu ja lääneriikidega parandada.

Loetud päevad enne Lukašenka visiiti Moskvasse otsustasid Euroopa Liidu välisministrid Valgevene presidendile ja tema lähikonnale aastate eest määratud sissesõidukeeldu mitte pikendada. Euroliit langetas sellise otsuse lootuses julgustada demokraatlikke reforme ja vähendada Venemaa mõju selles riigis.

Lukašenka on valitsenud kümne miljoni elanikuga endist Nõukogude vabariiki 1994. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles