Mehhiko linn meelitab turiste surnud elanikega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse muumia.
Lapse muumia. Foto: Reuters / Scanpix

Guanajuato linnas tegutseva Museo de las Momias ehk muumiamuuseumi 56 eksponaati pärinevad otse selle naabruses asuvalt surnuaialt, kirjutab ajaleht The Los Angeles Times.

Need on 19. sajandi keskpaigast 1970ndateni surnud linnakodanike mumifitseerunud laibad.

Muuseumikülastaja võib heita pilgu väga mitmes vanuses ja erineva sotsiaalse taustaga hinge heitnud guanajuatolasele. Nende seas on kaevureid ja arste, emasid ja lapsi, ka välismaalasi. Mõned on välja pandud püsti-, teised jällegi pikaliasendis.

Tihtipeale võib uudishimulik külastaja muumia kõrvalt lugeda mitte ainult tema nime, vaid ka elulugu ja surma põhjust. Näiteks leidub seal pussitatu, kes toodi hauakambrist välja 1940ndail. Üks väljapandu on 1970ndail uppunu. Terve rida on muuseumis beebidest, kellest mõnel on veel mütski peas.

Piinarikast vaatepilti pakub 1920ndail tõenäoliselt varjusurma langenuna maetud naine: tema käed on kangestunud näo kohale, ilmselt püüdis ta viimase hingetõmbeni hauast välja saada.

Esimesed surnukehad pandi rahvale vaatamiseks umbes 40 aastat tagasi. Oma hauakambritest tõsteti kadunukesed välja sõna otseses mõttes üüri tasumata jätmise pärast – neil kas polnud surnuaiakoha eest maksvaid sugulasi või siis ei tasunud need arveid.

Muuseumi kuraatori Carlos Barrera Audi sõnul pole erinevalt aastatuhandete tagusest Egiptusest inimesed Guanajuato väga hästi säilinud muumiate konserveerimise nimel mingeid pingutusi teinud. «See on looduslik müsteerium,» märkis ta.

Muuseumi direktori Juan Manuel Guerrero sõnul peaksid inimesed püüdma vaadata kaugemale nende surnukehade kuivanud ja pronksikarva nägudest. Muumiate abil saab palju infot Guanajuato mineviku kohta. «Need olid inimesed, tegelikud inimesed,» lausus ta.

Näiteks omasteta surnute lai päritolupiirkondade ring näitab, et Mehhiko kaevandusse saabus töölisi nii Ameerika Ühendriikidest, Hiinast, Prantsusmaalt kui Kreekast. Muumiaid uurides loodavad muuseumitöötajad saada rohkem infot ka linnakest tabanud uputuste, koolerapuhangute ja muude suuremate katastroofide kohta.

Mõned Guanajuato muumiad on praegu ka linnast väljas. Nimelt pakkis muuseum möödunud sügisel 24 surnukeha kastidesse ja saatis Põhja-Mehhikosse Monterreysse näitusele. Nüüd räägitakse ka nende Mexico Citys ja USAs eksponeerimisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles