Näljas Põhja-Korea keeldus USA toiduabist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Toiduorganisatsiooni teatel kannatab ligi üheksa miljonit põhjakorealast nälja küüsis.
Maailma Toiduorganisatsiooni teatel kannatab ligi üheksa miljonit põhjakorealast nälja küüsis. Foto: SCANPIX

Pinged kommunistliku Põhja-Korea ja lääneriikide vahel püsivad, sest Ühendriikide teatel keeldus toidunappuses vaevlev riik USA toiduabist.


«Põhja-Korea teavitas USAd, et ei soovi saada praegu täiendavalt Ühendriikide toiduabi,» ütles välisministeeriumi esindaja Robert Wood, teatas BBC News.

USA välisministeeriumi ja rahvusvaheliste abiorganisatsioonide kinnitusel andis terava toidupuudusega kimpus Põhja-Korea viiele USA päritolu valitsusvälisele humanitaarorganisatsioonile käsu riigist märtsi lõpuks lahkuda.

Ühe Põhja-Koreas tegutsenud abiorganisatsiooni Mercy Corps esindaja Joy Portella teatel ei selgitanud kommunistliku riigi võimud, miks selline otsus langetati ja miks peavad abitöölised riigist lahkuma, vahendas AFP.

Mõne päeva eest avaldas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teate, milles nimetas Ühendriike maailma kõige suuremaks inimõiguste rikkujaks ja seda ajal, mil pinged lääneriikide ja kommunistliku riigi vahel on äärmiselt teravad, sest viimane valmistub väidetavalt katsetama uut ballistilist raketti nimega Taepong-2.

Maailma Toiduorganisatsiooni (FAO) andmetel ei suuda Põhja-Korea Demokraatlik Rahvavabariik ära toita hinnanguliselt 8,7 miljonit põhjakorealast, kes moodustavad riigi elanikkonnast ligi 40 protsenti.

Põhja-Korea on pärast 90ndatel riiki laastanud näljahäda, kui alatoitumuse tagajärjel hukkus üle kahe miljoni inimese, sõltunud Lõuna-Korea, Hiina, Maailma Toiduprogrammi ja teiste välisriikide abist, kuid vaatlejate hinnangul läks see valdavalt hiiglasliku armee ja eliidi toitmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles