Rahuikoon nõudis Bushi ja Blairi andmist kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George W. Bush (vasakul) ja Tony Blair 2007. aastal.
George W. Bush (vasakul) ja Tony Blair 2007. aastal. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi rahuikoon peapiiskop Desmond Tutu nõudis täna, et USA ekspresident George W. Bush ja Briti ekspeaminister Tony Blair antaks Iraagi sõja tõttu Haagi kohtu alla.

Tutu süüdistas ajalehes Observer avaldatud kirjutises Bushi ja Blairi Iraagi massihävitusrelvade kohta valetamises ja ütles, et Iraagi sõda destabiliseeris ja lõhestas maailma rohkem kui ükski teine konflikt ajaloos.

Peapiiskopi väitel rakendatakse Aafrika liidrite kohtumõistmisel teistsuguseid standardeid kui lääneriikide liidrite puhul, aga Iraagi sõja ajal ja pärast seda hukkunute arvust piisaks, et Blair ja Bush kohtusse anda.

«Ainuüksi selle põhjal koheldaks võrdses maailmas nende kannatuste ja surmade süüdlasi samamoodi kui nende Aafrika ja Aasia ametivendi, keda sunnitakse oma tegude eest Haagis vastust andma,» kirjutas Tutu pühapäevalehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles