Rahahädas Läti kärbib sünnitoetusi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti emad hakkavad saama vähem sünnitoetusi, sest riigil pole raha.
Läti emad hakkavad saama vähem sünnitoetusi, sest riigil pole raha. Foto: Caro / Scanpix

Läti sotsiaalministeeriumis valmis kava, mille kohaselt lõpetatakse alates 1. juunist peretoetuse maksmine alla aastaste laste vanematele ja kärbitakse sünnitoetusi. Nii loodab riik säästa enam kui 2 miljonit latti (ligi 63 miljonit Eesti krooni).

Lõunanaabrite sotsiaalministeeriumi säästuplaani kohaselt aitaks peretoetuste maksmise osaline lõpetamine aastas kokku hoida 1,05 miljonit latti (ligi 23,1 miljonit Eesti krooni), sünnitoetuste kärpimine aga 1,8 miljonit latti (u 39,6 miljonit Eesti krooni), teatab Leta.

Vastavalt plaanile jääksid alla aastaste laste vanemad edaspidi ilma 8-latisest (176 Eesti krooni) peretoetusest ja nad saaksid ainult vanemahüvitist, mis on 70 protsenti palgast. Vanemahüvitist makstakse kuni laste aastaseks saamiseni. See muudatus puudutab 18 800 Läti elanikku.

Lapsesünnitoetuse puhul on kavas loobuda täiendava osa maksmisest, mis pere esimese lapse puhul on 100 latti (2200 Eesti krooni), teise lapse puhul 150 (3300 Eesti krooni) ja iga järgmise lapse puhul 200 latti (4400 Eesti krooni). See muudatus puudutaks 1900 inimest ja aitaks riigil säästa 1,8 miljonit latti. N-ö põhisünnitoetus on 296 latti (6512 Eesti krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles