Venemaa kaitseb Medininkai veresauna arvatavaid toimepanijaid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitsme ristiga mäletusmonument Medininkais.
Seitsme ristiga mäletusmonument Medininkais. Foto: SCANPIX

Leedu peaprokuratuuri teatel keeldus Venemaa taas koostööst Leedu läbiajaloo ühe koletuma sündmuse, Medininkai veresauna uurimisel.

Leedu prokuratuur saatis Vene võimudele mullu augustis palve, mis puudutas kolme Vene kodaniku väljaandmist, keda Leedu kahtlustab 1991. aasta 31. juuli öösel Leedu-Valgevene piiriületuspunktis toimunud veretöös.

Vaatamata Leedu võimude aastaid kestnud jõupingutustele mehed kohtu ette tuua, pole Venemaa Aleksandr Rõžovit, Tšeslov Mlõnnikut ja Andrei Laktionovit välja andnud. Venemaa on seda põhjendanud riigis kehtivate seadustega, mis keelavad oma kodanikke välisriikide välja andmast.

1991. aastal tapsid OMONi eriüksuslased laskudega pähe seitse meest – kolm tolliametnikku, kaks Leedu politsei erigrupi Aras võitlejat ja kaks liikluspolitseinikku. Eluga pääses vaid tollitöötaja Tomas Šernas.

Veretööga seoses on süüdi mõistetud vaid üks isik. Mullu mõistis Vilinuse kohus eluks ajaks vangi endise miilitsa Konstantin Mihhailovi (varasema nimega Konstantin Nikulin), kes mõisteti süüdi valvurite tapmises.

Leedu prokuratuuri teatel võidakse kolme rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud kahtlusaluse üle mõista kohut tagaselja.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles