Eurosotsid võtsid vastu majanduskriisi deklaratsiooni

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurosotside juht Poul Nyrup Rasmussen.
Eurosotside juht Poul Nyrup Rasmussen. Foto: Reuters / Scanpix

Täna õhtul algaval Euroopa Ülemkogul osalev rahandusminister Ivari Padar kohtus esmalt teiste  Euroopa Liidu sotsiaaldemokraatidest riigijuhtidega, kellega üheskoos võeti vastu majanduskriisi deklaratsioon.

«Euroopa Sotsiaaldemokraatliku Partei (PES) liidrite kooslolekul vastu võetud deklaratsioon keskendub konkreetsetele ettepanekutele, kuidas saavutada uuesti majanduskasv, säilitada ja luua uusi töökohti ning on alusdokument, millest sotsiaaldemokraatide juhid lähtuvad Euroopa Ülemkogul,» ütles Eesti sotsiaaldemokraate esindanud rahandusminister Ivari Padar, vahendas SDE pressiesindaja.

«Lõppenud on päevad, mil president Bushi võis süüdistada konstruktiivse globaalse juhtimise puudumises. Täna riskib Euroopa, et tema on see, keda ülejäänud maailm süüdistab. Käes on rängim majanduslangus peale 1930. aastaid, aga Merkel, Sarkozy ja Juncker ütlevad ei, et sellega võidelda,» ütles PESi president  Poul Nyrup Rasmussen peale tänast kohtumist.

«Euroopa Komisjon toetab fiktsiooni, et Euroopa investeerib 3,3 protsenti oma SKPst majanduse taastumisse, samal ajal kui see number on palju väiksem kui USA kulutab või mida IMF soovitab. Merkel ja Sarkozy õõnestavad Euroopa usaldusväärsust Washingotnis ja üle maailma,» rõhutas Rasmussen.

Euroopa Sotsiaaldemokraatide liidrid pakuvad välja seitsmepunktilise strateegia, kuidas surutisest jõulisemalt, julgemalt ja koordineeritumalt välja tulla:

1. Rohkem investeeringuid: et tekitada uus majanduskav ELi liikmesriikides 2009.
ja 2010. aastaks.

2. Rohkem krediidivahendeid: avada krediite pangasüsteemis erainvesteeringuteks ja kulutamiseks, et majandus kiiremini taastuks.

3. Tööhõive Pakt: et stimuleerida uute töökohtade loomist, toetada töötuid, et nad nii kiiresti kui võimalik tagasi tööle saaksid ja toetada olemasolevate töökohtade säilitamist.

4. Sotsiaalse Progressi Pakt: et tegelda kriisi sotsiaalsete kuludega, takistada vaesuse, ebavõrdsuse ja eemaletõrjutuse suurenemist.

5. Majanduslik solidaarsus: suurendada majanduslikku tuge liikmesriikidele, kel pole piisavalt vahendeid, et stabiliseerida pangandussüsteemi ja investeerida majanduse taastumisse.

6. Parem regulatsioon: põhjalik finantsinstrumentide ja -turu osaliste regulatsiooni sisseviimine üle Euroopa ja ka globaalselt, mis põhineb läbipaistvusel ja ülemäärase riskimise lõpetamisel.

7. Globaalne tegutsemine.

PESi liidrid nõustusid, et ainult tugevam, julgem, paremini koordineeritud Euroopa ja globaalne majanduse taastumise katse - toob meid välja surutisest.

PESi deklaratsioon hoiatab, et järgmiste sammude mitteastumise korral on kahju üüratu: pikenev, sügav majanduslangus võib endaga kaasa tuua pikaaegseid sotsiaalseid, majanduslikke ja tööhõive probleeme, mis halvavad nii inimesi kui riike üle Euroopa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles