Pakistani kohus lasi pühaduseteotuses süüdistatud kristliku tüdruku kautsjoni vastu vabaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani kristlikud aktivistid on nõudnud tüdruku vabastamist.
Pakistani kristlikud aktivistid on nõudnud tüdruku vabastamist. Foto: SCANPIX

Pakistani kohus vabastas täna kautsjoni vastu kristlasest tüdruku, keda süüdistatakse pühaduseteotuses.

Tegemist on esimese korraga, kui Pakistani kohus mõne blasfeemias süüdistatava isiku kautsjoni vastu vabastab. Kaasus, kus süüpingis on Islamabadi vaeses äärelinnas eelmisel kuul arreteeritud tüdruk, on põhjustanud rahvusvahelist pahameelt. Rimsha Masih'i süüdistatakse koraanivärsse sisaldavate paberite põletamises, mis Pakistani rangete seaduste kohaselt on karistatav eluaegse vangistusega, vahendasid AFP ja BBC.

Kohtunik Muhammad Azam Khan andis aga täna korralduse Masih vabastada, kui neiu eest tasutakse kaks 500 000 ruupia suurust kautsjonit (kokku 8200 eurot).

Masih põeb osa allikate teatel Downi sündroomi ning on meedikute väitel umbes 14-aastane, kuid tema «vaimne vanus» jääb sellele alla.

Aktivistid on nõudnud tüdruku vabastamist, eriti pärast seda, kui politsei vahistas eelmisel nädalal vaimuliku, kes väidetavalt põletatud koraanivärsid ise tüdruku kotti asetas.

Pühaduseteotus on Pakistanis väga tundlik teema. Riigi 180 miljonist elanikust 97 protsenti on moslemid ning süüdistused islami või prohvet Muhamedi solvamises reageerib avalikkus sageli maruvihaselt.

Inimõiguslaste sõnul kasutatakse blasfeemiaseadust aga sageli ära isiklikeks kättemaksudeks.

Eelmisel aastal tapeti Pakistanis juhtiv poliitik Salman Taseer ja valitsuse kristlasest minister Shahbaz Bhatti, kelle hinnangul tuleks vastuolulist seadust reformida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles