Tšehhid üritavad leida Nabucco toru jaoks kompromissi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nabucco energiaprojekti plaanitav trass..
Nabucco energiaprojekti plaanitav trass.. Foto: www.nabucco-pipeline.com.

ELi eesistuja Tšehhi üritas täna teha lõppu vägikaikaveole selle üle, millised suured energiaprojektid peaksid saama raha bloki majanduse elavdamiseks mõeldud fondidest, lisades vaidlusi tekitanud Nabucco gaasijuhtme nimekirja teatud tingimustel.


Kaspia regiooni gaasi Euroopasse juhtima plaanitud trass kerkis ühe teravama teemana üles, kui liikmesmaade suursaadikud panid kokku nimekirja rahastatavatest energiaprojektidest, millele loodetakse heakskiitu finantskriisile pühendatud euroliidu ülemkogult, vahendas AFP.

5 miljardi euro suurusesse rahastamisskeemi otsitakse energia- ja sideprojekte juba detsembrist ning see on osaks laiemast plaanist majanduse taaselavdamiseks üleilmse finantssurutise tingimustes.

Nabucco gaasijuhtme lisamist programmi on nõudnud mitu idapoolset liikmesmaad, kuid Saksamaa on väitnud vastu, et kuna see projekt ei valmi lähima paari aasta jooksul, siis ei aita see kaasa majanduse taaskäivitamisele ega sobi skeemi.

Tšehhi üritab uue ettepanekuga patiseisust välja tulla enne homset riigijuhtide kohtumist. AFP andmetel soovitakse selles Nabucoole 200 miljoni euro suurust rahasüsti, aga seda teatud tingimustel.

Nimelt peavad kõik abi saavad projektid jõudma «küpsuseni» ehk «investeerimisstaadiumisse ja oluliste kapitalikuludeni» järgmise aasta lõpuks. Praeguste plaanide kohaselt peaks Nabucco hakkama gaasi pumpama aastast 2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles