Clinton tunnustas Kubiliuse rolli juutide varaküsimuse lahendamisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Andrius Kubilius
Leedu peaminister Andrius Kubilius Foto: SCANPIX

USA välisminister Hillary Clinton avaldas Leedu peaministrile Andrius Kubiliusele tänu otsustava tegutsemise eest juudi kogukonnale natsionaliseeritud varade hüvitamise küsimuses.

«Mul on eriti hea meel selle üle, et otsustati kinnitada kohalike ja rahvusvaheliste juudiorganisatsioonide moodustatud fond, mis hakkab jälgima hüvitiste väljamaksmist,» ütles Clinton Kubiliusele saadetud kirjas.

Clintoni sõnul on nende õigusaktide vastuvõtmine ja elluviimine tähtis samm ajaloolise õigluse jaluleseadmises.

«Ma tahtsin rõhutada, et hindan väga rolli, mis Te etendasite, pöördudes Leedu avalikkuse poole,» on öeldud Clintoni kirjas.

Leedu seim võttis eelmisel aastal vastu seaduse Teise maailmasõja ajal natside hõivatud ning hiljem nõukogude võimude valdusse jäänud juudi usuühenduste varade hüvitamisest 128 miljoni liti (37 miljoni euro) ulatuses.

Hüvitis makstakse kümne aasta jooksul välja erifondile, mille juhtimisorganiks on juudiühenduste esindajad. Raha sihipärase kasutamise üle teeb auditi valitsus.

Hüvitist saab kasutada ainult usulisel, kultuurilisel, hariduslikul ja heategevuslikul otstarbel. Samast summast eraldatakse 3 miljonit litti (870 000 eurot) juudi rahvusest isikute toetuseks, kes elasid Teise maailmasõja aastatel Leedus ning said okupatsioonirežiimide käe läbi kannatada.

Enne sõda oli Leedu koduks 200 000 juudile, ent 95 protsenti neist tapeti Saksa okupatsiooni käigus. Juudi kogukonna andmetel on juute praegu Leedu kolmemiljonilisest rahvaarvust 5000.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles