Iraan: jutt karmimatest EL-i sanktsioonidest on vastutustundetu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti välisminister William Hague ajakirjanike piiramisrõngas Küprosel.
Briti välisminister William Hague ajakirjanike piiramisrõngas Küprosel. Foto: SCANPIX

Iraan nimetas täna «vastutustundetuks» kuuldusi, et Euroopa Liit karmistab islamivabariigile kehtestatud sanktsioone, ning kritiseeris eriti teravalt Suurbritanniat.

Riiklik telekanal IRIB vahendas välisministeeriumi pressiesindaja Ramin Mehmanparasti kommentaari, mille kohaselt on Lääne sanktsioonid «ebaefektiivsed» ja «iganenud».

Tema kommentaar järgnes EL-i välisministrite eilsele avaldusele, et sanktsioonide karmistamise osas on «kasvav konsensus».

Briti välisministri William Hague'i sõnul on vaja suurendada survet Iraanile, mida Lääs kahtlustab tuumarelva väljatöötamises. Läbirääkimised ei ole seni vilja kandnud.

Mehmanparast nimetas Hague'i avaldust «vastutustundetuks» ja väitis, et see on vastuolus Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) eeskirjadega.

Iraan kinnitab, et riigi tuumaprogramm on täielikult rahumeelne, ning viitab kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei seisukohale, et tuumarelvad on «suur patt».

Kuid IAEA toonitab oma uusimas raportis, et Teheran on korduvalt keelanud agentuuri inspektoritele juurdepääsu oma tuumarajatistele, kus arvatavasti tuumarelva arendamisega tegeldakse.

Juulis kehtestatud EL-i ja USA sanktsioonid on tabanud rängalt Iraani jaoks üliolulist naftaeksporti - OPEC-i andmeil on islamivabariigi naftatoodang langenud viimase kahekümne aasta madalaimale tasemele ning Rahvusvahelise Energiaagentuuri andmeil on naftaeksport selle aastaga enam kui poole võrra kahanenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles