Dokumendivead kasvatasid Norra kodakondsusega isikute arvu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra pass
Norra pass Foto: Wikipedia.org

Norras ammu aega tagasi aset leidnud dokumendivead tegi kümneid tuhandeid inimesi Norra kodanikeks.

Vead leidsid aset umbes 1990. aasta paiku ning 58 000 välisriigi kodanikku said üleöö Norra kodanikeks, edastab Aftenposten.

Nüüdseks on vea jälile jõutud ja sellega tegeldakse.  

Viga tuli esmakordselt päevavalgele 2007. aastal, kui Marokos Rabatis asuvasse Norra saatkonda hakkas ilmuma massiliselt marokolasi, kes nõudsid Norra passi.

Uurimine näitas, et probleem tekkis sellest kui paberkandjatel olnud informatsiooni hakati söötma arvutisse. Selle tõttu kõik aastatel 1960 – 1975 Norrast välja rännanud ja lahkunud said automaatselt Norra kodakondsuse.

Enamik neist olid võõrtöölised, kes olid viibinud Norras vaid ajutiselt. Vea tegemise ajaks olid nad ammu Norrast lahkunud ning ei teadnud, et neil on juhuse tõttu Norra kodakondsus.

«Vead tekkisid kui vana dokumendisüsteem pandi arvutisse 1990. aastal. See leidis aset 22 aastat tagasi, enne kui ma selles ametis tööle asusin. Tegeleme nüüd nende vigade parandamisega,» selgitas maksuameti rahvastikuregistri asejuht Harald Hammer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles