Novembris avatakse Texases USA kiireim kiirtee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novembris avatakse Texases USA kiireim kiirtee. Fotol Texases juba varasemast olemasolevad kiirteed
Novembris avatakse Texases USA kiireim kiirtee. Fotol Texases juba varasemast olemasolevad kiirteed Foto: SCANPIX

Texase osariigis avatakse selle aasta novembris USA kõige kiirem kiirtee.

Austini eeslinna Mustang Ridge`i kiirteed ja Interstate 10 kiirteed ühendaval Texas 130 kiirteel saab sõita kuni 136 kilomeetrit tunnis, edastab foxnews.com.

65 kilomeetrit saab läbida vähem kui poole tunniga.

Lubatud maksimumkiirus ei käi veoautode ja haagisega kaubaautode kohta.

Texas 130 kiirtee on tasuline. Tee ehitasid USA firma Zachary ja Hispaania firma Cintra. Need kaks firmat võtavad tee kasutamise eest tasu järgnevad 50 aastat. Teemaksu suuruse kohta ei ole otsust veel langetatud.

Kriitikute sõnul on 136 kilomeetrise tunnikiiruse lubamine kuritegelik.

«Sellise kiirusega tekivad õnnetused kergemini. Kui lubatud maksimumkiirust alandatakse, siis kahanevad ka õnnetused,» sõnas organisatsiooni Insurance Institute for Highway Safety esindaja Russ Raeder.

Suure kiiruse vastaste sõnul meelitab see teele uljapäid ning Texase eeskujul võidakse ka teistes USA osariikides hakata teedel lubama kiiremini sõita.

Suure kiiruse pooldajate sõnul on Texases juba varasemast teelõike, kus tohib nii kiiresti sõita ning texaslased on sellise kiirusega harjunud.

Suurtes osariikides, kus ühest kohast teise sõitmine võtab aega, on kiiruspiirangud vaid soovituslikud.

Texas on Alaska järel suuruselt teine osariik USAs.

Texase maanteedel tohib 5100 kilomeetri ulatuses sõita maksimaalselt 120 kilomeetrit tunnis. Selle osariigis on veel ka 900 kilomeetrit teid, kus tohib sõita 128 kilomeetrit tunnis. Ülejäänud teedel on lubatud kiiruseks 100 kilomeetrit tunnis.

Texases on kokku 128 000 kilomeetrit maanteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles