USA avalikustas üle 1000 lehekülje Katõni veresauna dokumente

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katõni ohvrite väljakaevamine 1943. aasta 1. aprillil.
Katõni ohvrite väljakaevamine 1943. aasta 1. aprillil. Foto: SCANPIX

USA võttis täna salastatuse rohkem kui 1000 leheküljelt dokumentidelt Katõni massimõrva kohta, mille Nõukogude Liidu võimud sooritasid Poola sõjaväelaste ja tsiviilisikute kallal.

Rahvusarhiiv teatas ka, et käivitab projekti, mille raames juhitakse tähelepanu Teise maailmasõja aegse Katõni veresauna kohta viimastel kümnenditel avalikustatud materjalidele.

Uus ports dokumente vabanes salastatusest tänu kahele Ühendriikide kongressiliikmele, kes saatsid 2011. aastal Katõni nõukogu nimelise uurimisrühma nimel kirja president Barack Obamale.

1940. aastal Lääne-Venemaal Smolenski lähedal, Kalininis, Ukrainas Harkivis ja mujal Stalini käsul korda saadetud massimõrvas tapeti ligi 22 000 poolakat, ohvrite hulgas oli palju kõrgeid sõjaväelasi.

Rahvusarhiivi sõnul jõudis USA kongressi Maddeni komitee juba 1951. aastal järeldusele, et veresaunas on süüdi NKVD. Arhiivi veebilehel öeldakse, et põhjused, miks USA otsustas asja mitte üles võtta ja vältida vastuolu Stalini režiimiga, ei ole sama selged.

Maddeni komitee hinnangul ei suutnud Ühendriikide ametnikud olukorda õigesti hinnata ja juba 1942. aastal venelaste käitumise kohta tulnud ohusignaalidele reageerida. USA poliitika Nõukogude Liidu suhtes olnuks võib-olla teistsugune, kui avalikkuse eest meelega varjatud informatsioon oleks varem käibele lastud, lisas arhiiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles