Bildt: teadsin ajakirjanike vabastamisplaanist juba mais

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Carl Bildt
Rootsi välisminister Carl Bildt Foto: SCANPIX

Rootsi välisminister Carl Bildt kirjutas oma blogis täna, et teadis juba kevadel, et Etioopia võimud lasevad kaks Rootsi ajakirjanikku vabaks.

Riigi tollane peaminister Meles Zenawi ütles Bildtile mais Addis Abebas, et fotograaf Johan Persson ja reporter Martin Schibbye pääsevad vabadusse septembris, vahendas thelocal.se.

Välisminister edastas selle info kinnipeetutele isiklikult.

Avalikkuses on Rootsi valitsust ja Bildti teravalt kritiseeritud, kuna inimestel polnud erilist usku kahe rootslase päästmiseks tehtavatesse väidetavatesse jõupingutustesse.

Bildti kinnitusel pidas Rootsi väga aktiivseid läbirääkimisi vanglas olevate meeste vabadusse pääsemiseks.

«Sageli me ei või avalikustada detaile selle kohta, kuidas töötame välismaal hätta sattunud rootslaste aitamiseks. Usun, et suur osa inimestest mõistab nüüd, et see oli tark ja õige,» kirjutas Bildt oma blogis.  

Kui valitsusjuht Zenawi augustis ootamatult suri, siis sõitis Bildt Etioopiasse, et osaleda ametlikul matusetalitusel. Ei saanud ignoreerida ohtu, et meeste vabastamine võib lükkuda edasi, selgitas minister.

«Mul oli siis võimalik kohtuda peaministri kohuseid täitva Hailemariam Desalegniga, kes hindas ilmselgelt väga minu sealviibimist.»        

9. septembril rääkis Rootsi valitsusjuht Fredrik Reinfeldt Etioopia kolleegi Desalegniga ja viimane kinnitas, et Schibbye ja Persson pääsevad vabaks lähima paari päeva jooksul.

Rootsi ajakirjanikud, kes veetsid 14 kuud Etioopia kinnipidamiseasutustes ja kellele kohus oli määranud 11-aastase vanglakaristuse, said vabaks eile 10. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles