USA kongress liigub Taiwani kaitse tagamise poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani lipp.
Taiwani lipp. Foto: AP / Scanpix

USA kongress astus neljapäeval esimese sammu, et kinnitada taas Taiwani julgeolekut tagav seadus, mille vastuvõtmisest möödub 30 aastat.


USA lõpetas 1979. aasta aprillis Taiwani - kuhu põgenesid kommunistidele kodusõja kaotanud rahvuslased - tunnustamise, kuid samal ajal võttis kongress vastu Taiwani suhete seaduse, vahendas uudisteagentuur BNS AFP teadet.

«Taiwani suhete akt» kohustab Ühendriike Taiwanit ohu korral kaitsma ja andma Taibeile enesekaitseks relvi.

Esindajatekoja väliskomisjoni Aasia allkomisjon kiitis neljapäeval heaks resolutsiooni, mille kohaselt «kinnitab (kongress) vankumatut toetust Taiwani suhete seadusele kui USA-Taiwani suhete nurgakivile».

Resolutsiooni peavad heaks kiitma kogu väliskomisjon ja kongress.

Ühendriigid lähtuvad oma Taiwani-poliitikas põhimõttest: kõik, peale diplomaatiliste suhete. Taibei majandus- ja kultuuriesindus, mis on ametlike diplomaatiliste suhete puudumisel Taiwani de facto saatkond, kinnitas samuti, et hindab kõrgelt kongressi sammu.

Hiina peab 1949. aastal lõppenud kodusõja järel mandri-Hiinast eraldunud Taiwanit aga oma territooriumiks ja ei tunnista samanimelisel saarel de facto edasi eksisteerivat Hiina Vabariiki. Hiina poliitikute väitel on tegemist separatistliku provintsiga ja minevikus on korduvalt ähvardatud see jõuga tagasi vallutada, kui Taiwan peaks liikuma formaalse iseseisvuse suunas.

Kuigi Hiina on vastu ka sellele, et USA Taiwanile relvi müüb, on suhted Pekingi ja Taibei vahel oluliselt paranenud alates eelmisest aastast, kui Taiwani presidendiks valiti Ma Ying-jeou, kes lubas parandada suhteid Pekingiga ja arendada turismi.

Eelmisel nädalal Washingtoni külastanud Hiina välisminister Yang Jiechi tervitas suhete soojenemist, kuid hoiatas, et Peking ei tee Taiwani küsimuses kunagi kompromissi ja kutsus USAd «ettenägelikult ja korralikult» käituma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles