Obama ülistas 11. septembri rünnakute aastapäeval USA ühtsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

President Barack Obama ülistas teisipäeval ameeriklaste ühtsust, kui riik meenutas 11 aasta möödumist 11. septembri terrorirünnakutest New Yorgis ja Washingtonis.

«11. septembri terrorirünnakute tõeline pärand ei ole hirm, viha ega lõhestatus,» ütles Obama Pentagonis Washingtoni lähedal. «See on turvalisem maailm, tugevam riik ja rahvas, mis on ühtsem kui kunagi varem.»

Tõstnud esile «halvavaid lööke» Al-Qaedale ja Osama bin Ladeni tapmist eelmisel aastal, kinnitas president, et USA on «veelgi tugevam».

Nagu igal aastal, kogunesid rünnakutes hukkunud ligi 3000 inimese lähedased New Yorki Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornide asukohta ehk nn Ground Zero juurde ja lugesid ette kõigi hukkunute nimed.

11. septembril 2001 kaaperdasid 19 terrorivõrgustiku Al-Qaeda liiget reisilennukid ning rammisid nendega New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktorne ja Pentagoni Washingtoni lähistel. Üks lennuk kukkus alla Pennsylvania osariigis Shanksville’is.

Kuid seekord olid inimesed märksa hillitsetumad, kui nad mälestasid sündmust, mis vallandas Washingtoni vastuolulise ja kuluka sõja terrorismi vastu.

Ground Zero juures ei esinenud poliitikud ja turvameetmed olid leebemad kui mullu, mil rünnakutest möödus 10 aastat ning üritusel osales palju tuntud isikuid, kaasa arvatud Obama.

Kuigi rünnakud olid teisipäeval New Yorgi piirkonna lehtede esikülgedel, hoidsid New York Times ja tabloid Post sündmust käsitlevad artiklid esiküljest eemal.

Kokku loeti mälestusüritusel ette 2983 nime, kaasa arvatud inimesed, kes hukkusid 1993. aastal Maailma Kaubanduskeskuses korraldatud autopommirünnakus.

Lugemine katkes vaikuseminutiteks hetkel, mil neli lennukit plahvatasid – kaks kaksiktornides, üks Pentagonis ja üks Pennsylvania põllul.

Lisaks peeti vaikuseminuteid ajal, mil kaks kõrghoonet kokku varisesid.

Obamal ei ole teisipäeval poliitilisi üritusi kavas ning tema tagasivalimiskampaania reklaame otsustati sel päeval mitte näidata, ütles kampaaniaametnik.

Kuid siiski ei olnud valimisheitluses sellist ametlikku pausi nagu neli aastat tagasi, kui Obama ja tema vabariiklasest rivaal John McCain asetasid New Yorgis pärjad Ground Zero juurde.

Endine USA president Bill Clinton pidas kaasdemokraadi Obama eest kampaaniat ning võttis sõna tema rivaali, vabariiklaste kandidaadi Mitt Romney vastu.

Romney tegi avalduse, milles tänas USA sõdureid ja ütles, et «need, kes sooviksid meid rünnata, peaksid teadma, et me oleme ühtsed».

Asepresident Joe Biden külastas Shanksville’i, kus lennu United 93 reisijad kaaperdajatest jagu said ning hoidsid ära rünnaku mõnele silmapaistvale sihtmärgile nagu näiteks Kapitoolium.

Terrorirünnaku haavu aitavad ravida uus mälestusmärk Ground Zero juures ja Maailma Kaubanduskeskuse juures peaaegu valminud pilvelõhkuja, mis on nüüd ametlikult New Yorgi kõrgeim hoone.

Ka mälestusmärgi muuseum, mille ehitus on kaua viibinud, peaks valmima tänu rahastuskokkuleppele, mille linnapea Michael Bloomberg ja New Yorgi kuberner Andrew Cuomo esmaspäeval sõlmisid.

USA edu võitluses Al-Qaeda vastu toonitas video, mille avaldas tänavuse aastapäeva eelõhtul bin Ladeni mantlipärija Ayman al-Zawahiri. Ta kinnitab videos, et tema asetäitja Abu Yayha al-Libi hukkus juunis Pakistanis toimunud droonirünnakus.

Kuid Taliban eitas seotust 11. septembri rünnakutega ning väitis, et USA on Afganistanis kaotanud «sõjaliselt, poliitiliselt, majanduslikult ja igal muul moel».

Enamik võõrsõdureid peaks lahkuma 2014. aasta lõpuks ning loovutama julgeolekuülesanded Afganistani vägedele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles