Clinton: saatkonna ründamist ei õigusta millegagi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud mees vibutab Banghazis tulirelva. Tema selga taga põlevad auto ja USA konsulaat.
Relvastatud mees vibutab Banghazis tulirelva. Tema selga taga põlevad auto ja USA konsulaat. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide välisminister Hillary Clinton mõistis hukka teiste usundi tahtliku halvustamise, kuid see ei õigusta saatkonnarünnakuga sarnast vägivalda.

Minister kinnitas, et Banghazi konsulaati tabanud rünnakus hukkus USA välisministeeriumi ametnik, vahendas AFP. «Oleme täiesti masendunud selle kohutava kaotuse tõttu,» ütles Clinton.

Välisministri sõnul teevad Ameerika Ühendriigid liitlastega koostööd üle kogu maailma selleks, et kaitsta diplomaatilisi esindusi ja oma kodanikke. Ta kutsus Liibüa presidenti Mohamed al-Megaryefi üles tõhustama ameeriklaste kaitset riigis.

Rünnaku mõistis karmilt hukka ka Liibüa Rahvuskongress.

Rahutused said Banghazis alguse videost, mis moslemite hinnangul solvas islami ja prohvet Muhamedi.

Sama video küttis emotsioonid kuumaks ka Egiptuses, kus pealinnas Kairos asuva USA suursaatkonna juurde kogunes eile meelt avaldama ligi kolm tuhat inimest. Nad rebisid maha USA riigilipu ja asendasid selle islamistide musta lipuga.

Videot nimetas solvavaks ka Araabia Liiga peasekretäri asetäitja Ahmed Ben Helli.

The Wall Street Journali andmetel tegi kõnealuse video Lõuna-Californias elav Iisraeli-USA päritolu mees ja selle on kiitnud heaks vastuoluline Florida pastor Terry Jones.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles