Obamad rajavad Valge Maja krundile aiamaa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Silver Ait

Et USA presidendi perekond saaks Valge Maja krundil üle pika aja taas ise köögivilju kasvatada, lõi esimene leedi Michelle Obama isiklikult eile labida maasse.

Aiamaal kasvatatavaid vilju loodavad Obamad kasutada nii pere igapäevalõunal kui ametlikel õhtusöökidel. Algatuse peamine mõte on aga näidata ameeriklastele, kui kasulik on kasvatada tervislikke puu- ja köögivilju oma kodu lähedal. Ja seda ajal, mil iga kolmas ameeriklane on ülekaaluline.

Michelle Obamal aitas eile saja ruutmeetri suurust aiamaad üles kaevata 23 viienda klassi õpilast Valge Maja lähedal asuvast algkoolist. Aed asetseb väikseimate Obamade, kümneaastase Malia ja seitsmeaastase Sasha mänguväljaku vahetus läheduses. Kooliõpilased aitavad tulevikus ka istutada ja rohida aiamaa köögivilju, marju ja maitsetaimi.

Esimene leedi avaldas New York Timesile ka lootust, et lapsed harivad samal teemal omakorda omi vanemaid, kes viiksid sama sõnumi seejärel juba laiemasse ühiskonda.

Tegemist on esimeste köögiviljapeenardega USA riigipea ametiresidentsis pärast Eleanor Roosevelti nn võiduaeda Teise maailmasõja ajal. Kui näiteks Clintonid istutasid piiratud koguses juurvilju Valge Maja katusel asuvatesse pottidesse, siis Obamade aias leidub 55 sorti taimi, kusjuures valik tehti Valge Maja kokkade soovitusel.

Nii hakatakse Mehhiko kööki armastavate Obamade aias kasvatama koriandrit, mehhiko füüsalit ja punast pipart. Lisaks veel rooma, või- ja lõikesalatit, spinatit, lehtpeeti ning leht- ja söödakapsast. Magustoitude valmistamiseks istutatakse marjapõõsaid. Maitsetaimedest on aias esindatud ka ebaharilikumaid sorte, nagu aniisi-hiidiisop ja tai basiilik. Lisaks on Valges Majas puusepana töötavale harrastusmesinikule pandud kohustuseks vastutada kahe meetaru eest.

Aiamaa korrastamisel ja umbrohust puhastamisel peavad kaasa lööma peaaegu kõik pereliikmed, meeldigu see neile või mitte, ütles Michelle Obama. «Oma emas ma nii kindel veel ei ole,» ütles esileedi, lisades, et tolle rolliks saab pigem teiste aiatööd pealt vaadata ja vigadele osutada.

New York Timesi teatel on Valge Maja juurde aia rajamisest saanud poliitiline sümbol, kuna tervisliku toitumise eesträäkijad on üritanud pikka aega veenda Ühendriikide esiperekonda rohkem toitu kohapeal valmistama. Obamade eeskuju juhiks tähelepanu asjaolule, et köögiviljade kasvatamine hiiglaslikes farmides toob kaasa suurema naftakulu ja kemikaalide kasutamise väetiseks.

Valge Maja peenraid väetatakse kohaliku komposti, Chesapeake'i lahest pärit krabisööda, lubja ja märgvormiseguga. Kahjulike putukate levikut aitavad ohjes hoida lepatriinud ja röövritsikad.

Michelle Obama sõnul sai ta idee aiamaa jaoks seoses raskustega töölkäiva emana tütardele korralikku toitu valmistada püüdes. Senine režiim, mis sisaldas kolm korda nädalas väljas söömist, pitsade tellimist ja õhtusöögiks vaid võileiva valmistamist, pidi lõppema, kui laste arst juhtis tähelepanu tütarde valele toitumisele.

Mõne kuu järel kaotasidki tütred oma üleliigsed kilod ning ema sõnul hindavad nad värsket ja kohalikku toitu varasemast rohkem, kuna see lihtsalt maitseb paremini. (New York Times / PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles