Türgi avab armeeniakeelse raadiojaama

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi riigilipp.
Türgi riigilipp. Foto: Reuters / Scanpix.

Türgi riiklik ringhääling kavatseb avada armeeniakeelse raadiojaama, vahendas riiklik uudisteagentuur Anatolia, kui Armeenia ja Türgi ettevaatlikult suhteid parandada üritavad.


Kahe riigi suhteid on raskendanud Esimese maailmasõja ajal Osmanite Türgis toimunud armeenlaste massimõrv, mida Armeenia nimetab genotsiidiks. Ankara möönab, et tapeti palju armeenlasi, kuid keeldub seda genotsiidiks tunnistamast.

Suurest väljarändest hoolimata elab Türgis endiselt umbes 40-50 000 armeenlast, kes on peamiselt koondunud Istanbuli.

«Praegusel hetkel hoidume kommentaaridest,» ütles Armeenia välisministeeriumi pressiesindaja reedel, kui temalt küsiti kavandatava raadiojaama kohta.

Samal ajal soovivad USA kongresmenid enne president Barack Obama peatset Türgi-visiiti, et 1915. aasta tapatalgud ametlikult genotsiidiks tunnistataks.

Ankara on hoiatanud, et kongressi uus resolutsioon võib tõsiselt kahjustada suhteid Türgiga. Samuti raskendaks see väidetavalt katseid Armeeniaga suhteid parandada, sealhulgas ka plaane piir avada.

Uudisteagentuuri teatel peaks uus armeeniakeelne raadiojaam alustama tööd «kahe kuni kolme kuu pärast». Armeenia ametlik mälestamispäev on 24. aprillil.

Genotsiidi küsimus põhjustas juba USA-Türgi suhete järsu halvenemise 2007. aastal ning võib raskendada Obama reisi, kui ta otsib Ankara toetust Afganistani, Iraagi, Lähis-Ida ja Kaukaasia küsimustes.

Presidendikampaania ajal nimetas Obama armeenlaste massimõrva genotsiidiks. Nüüd tuleb tal valida, kas murda oma lubadust või rikkuda julgeolekusuhteid Türgiga.
Türgil ja Armeenial puuduvad ametlikud diplomaatilised sidemed, kuid ametnikud on pidanud sellel suunal kõnelusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles