Hollandi valimistel saatis edu Euroopa-meelseid erakondi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi peaminister ja liberaalide  liider Mark Rutte.
Hollandi peaminister ja liberaalide liider Mark Rutte. Foto: SCANPIX

Hollandi parlamendivalimistel saatis edu Euroopa-meelseid erakondi, selgus ametlikest valimistulemustest, kui kokku oli loetud 92 protsenti häältest.

Peaminister Mark Rutte liberaalid võtavad valimistel 41 parlamendikohta ja nende pearivaal Tööpartei on saamas vaid kaks vähem ehk 39 kohta, edastas riiklik meedia.

Valimiste suurimaks kaotajaks on populist Geert Wildersi erakond PVV, mis on kaotamas kolmandikku kohtadest.

«Naudime täna seda võitu, kuid homme tuleb meil tööle hakata, et tagada võimalikult kiiresti stabiilse valitsuse moodustamine,» ütles end valimiste võitjaks kuulutanud Rutte juubeldavatele toetajatele kõneledes.

«Ma alustan koos teiega tööd, et aidata Hollandil sellest kriisist välja tulla,» lisas Rutte viidates euroala probleemidele.

Parlamendivalimistel käis tihe rebimine peaminister Mark Rutte liberaalide ja Tööpartei tõusva poliitiku Diederick Samsomi vahel, 12 miljonil valijal oli võimalus anda oma hääl, et valida saadikud parlamendi 150-kohalisse alamkotta.

Hoolimata Brüsseli-vastasest kampaaniaretoorikast naaseb võimule tsentristlik valitsusliit, mis toetab kokkuhoiumeetmeid ja Euroopa Liitu jäämist. Rutte on toetanud Saksa kantslerit Angela Merkelit, Samsomi üleskutsed ergutusmeetmeid rakendada sarnanevad aga rohkem Prantsuse uue presidendi François Hollande'i programmile.

Mõlemad parteid on kritiseerinud EL-i praegust seisu, kuid ekspordipõhise majandusega Holland ei saa lubada lahkumist liidust, kuhu läheb 75 protsenti riigi ekspordist.

«Oleks viga arvata, et kriisi on võimalik lahendada Pariisi või Berliini vahel valides,» ütles Samsom teisipäeval toimunud viimases teledebatis.

Rutte kutsus väitluse ajal tihendama suhteid Saksamaaga ja Lõuna-Euroopa riikidega range olema.

Kuigi paljudel hollandlastel on eurotsooni võlgades riikide abistamisest ja oma riigi eelarvekärbetest kõrini, eelistavad nad valimistulemuste kohaselt Euroopa-vastastele erakondadele siiski peavooluparteisid.

Populist Geert Wilders põhjustas aprillis eelmise valitsuse lagunemise, sest ei toetanud säästueelarvet. Tema erakonnale PVV ennustatakse kohtade kaotust ja tõenäoliselt jääb ta ilma igasugusest võimalusest võimule pääseda.

Wilders suunas enne valimisi oma rünnakud islami asemel Brüsseli vastu ja lubas, et kui tema partei võimule tuleb, astub Holland EL-ist välja. Paljud valijad ja peavoolu poliitikud pidasid teda siiski liiga ebausaldusväärseks.

Vasakäärmuslike euroskeptiliste sotsialistide juhi Emile Roemeri populaarsus kasvas augustis, kuid Samsom haaras enesekindla esinemisega teledebattides initsiatiivi enda kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles