USA suursaadik tapeti meelega 11. septembri terrorirünnakute aastapäeval?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud isik USA konsulaadi juures Liibüas Banghazis.
Relvastatud isik USA konsulaadi juures Liibüas Banghazis. Foto: SCANPIX

USA uurib, kas selle nädala teisipäeval Liibüas Benghazis USA konsulaadi vastu tehtud rünnak võidi meelega ajastada 11. septembrile.

Esmalt arvati, et USA suursaadik Liibüas Chris Stevens ja ta kolm kolleegi hukkusid Benghazi konsulaadirünnakus juhuslikult, kui rahvamass ehitise põlema süütas ja sisse tungis, edastab AP.

Konsulaadi hävitamise põhjustas USA film, milles kritiseeritakse islami usku ja prohvet Muhamedi.

Kuid USA-le tekitas kahtlust rünnaku aeg  ja see, kuidas see täide viidi.

Selle nädala teisipäeval oli 11. septembril 2001. aastal USAs toime pandud terrorirünnakute aastapäev – möödus 11 aastat.

«Rünnak oli väga hästi koordineeritud ning professionaalselt läbi viidud. Tegemist ei saanud olla juhusliku massirahutusega,» sõnas USA luureametnik, kes soovis jääda anonüümseks.

Ta lisas, et konsulaati ründasid isikud, kes oskasid rünnakut edukalt teha ning nende relvade kasutamine näitas, et tegemist võis olla professionaalsete terroristidega.

«Võimalik, et terroristid kasutasid rahvamassi viha enda kasuks ära,» lisas luureallikas.

USA luure andmetel tegutseb Liibüas Ansar al-Sharia nime kandev terrorirühmitus ning veel teine, otse Al-Qaedaga seotud rühmitus, mille peakorter asub Benghazis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles