Iraani usuliider pole USA muutust näinud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei portree all tundmatu märtri pühamus magav mees.
Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei portree all tundmatu märtri pühamus magav mees. Foto: Reuters / Scanpix

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ütles laupäeval, et tema ei ole veel näinud mingit muutust USA poliitikas islamivabariigi suhtes, kuid lisas, et kui ameeriklased muudavad oma suhtumist, siis muudavad seda ka iraanlased.


Khamenei kritiseeris oma sõnavõtus teravalt USA käitumist Iraaniga pärast islamirevolutsiooni 1979. aastal. Ameerika Ühendriigid on tema sõnul maailmas vihatud ja peaksid lõpetama teiste maade siseasjadesse sekkumise, vahendasid AFP ja Reuters.

USA uus demokraadist president Barack Obama üllatas sel nädalal maailma, edastades Iraanile pretsedenditu videoläkituse farsikeelsete subtiitritega, milles ta pakkus Teheranile kahepoolsetes suhetes uut algust, kui see omalt poolt samme astub.

Obama rahusõnum oli ajastatud iraanlaste iidse püha nowruzi ehk kevade ja uue aasta alguse pidustuste ajaks. Mitmel pool maailmas tervitati seda kui suurt muutust USA poliitikas. Sama tähtpäeva puhul pidas kõne ka riigi kirdeosas asuvas Mashhadi linnas viibinud ajatolla.

Khamenei tõdes aga oma sõnavõtus, et USA muutumisest «sõnades» ei piisa. «Nad pakuvad loosungi muutusest, kuid praktikas ei ole mingit muutust näha... Meie ei ole näinud mingit muutust,» rõhutas usujuht.

«Mis on see muutus teie poliitikas? Kas te eemaldasite sanktsioonid? Kas te lõpetasite sionistliku režiimi toetamise? Ütelge meile, mis te olete muutnud. Muutus ainult sõnades ei ole piisav.»

Iraani kõrgeim juht tunnistas, et esialgu pole Teheranil mingit kogemust uue Ameerika valitsusega ega uue Ameerika presidendiga. «Me vaatame ja hindame... Kui muutute teie, muutub ka meie käitumine.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles