Skandaalse islamifilmi näitlejad: meile valetati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi šiiitliku vaimuliku Moqtada al-Sadri liikumise toetajad põletasid islamit naeruvääristava filmi tõttu täna Iisraeli ja USA lippe.
Iraagi šiiitliku vaimuliku Moqtada al-Sadri liikumise toetajad põletasid islamit naeruvääristava filmi tõttu täna Iisraeli ja USA lippe. Foto: SCANPIX

Islamimaailma solvanud filmi «Moslemite süütus» väntamisel kaasa teinud 80 näitlejat ja võttemeeskonna liiget teatasid, et filmi autor valetas neile linateose eesmärgi kohta ja väljendasid kahetsust vägivalla pärast, mis filmi tõttu on puhkenud.

«Kõik näitlejad ja võttemeeskond on äärmiselt nördinud ja tunnevad end produtsendi poolt ärakasutatuna,» ütlesid nad CNNile eile saadetud ühisavalduses.

«Oleme sajaprotsendiliselt mitte selle filmi poolt ja meid eksitati selle eesmärgi osas,» seisis avalduses. «Oleme šokeeritud, et stsenaariumit on drastiliselt ümber kirjutatud ja et kõigile filmiga seotuile valetati. Oleme juhtunud tragöödiate pärast äärmiselt kurvad.»

Prohvet Muhamedi pilavast filmist vihale aetud rahvahulk tappis üleeile Liibüas neli ameeriklast, nende seas USA suursaadiku Chris Stevensi. Lisaks on moslemid rünnanud USA saatkondi Kairos ja Sanaas.

Ajakirjas Backstage mullu juulis avaldatud reklaami kohaselt oli filmi algne tööpealkiri «Kõrbesõdalane» ning seda kirjeldati kui ajaloolist seiklusfilmi Araabia kõrbes.

Filmi üks näitlejanna ütles CNNile, et esialgne stsenaarium ei sisaldanud prohvet Muhamedi nimelist karakterit. Naise sõnul on nii tema kui teiste näitlejate lauseid hiljem filmis muudetud.

Näitlejanna lisas, et rääkis eile filmi produtsendiga, kelle nimi ajakirjareklaami järgi on Sam Bassiel. Too väitis talle, et tegi filmi selleks, et moslemid lõpetaks tapmise. Näitlejannal ei olnud säärastest plaanidest aga aimugi.

«Ma ei osaleks kunagi filmis, mis põhjustaks kellelegi kannatusi,» ütles ta. «Mind ajab iiveldama mõte, et osalesin filmis, mis põhjustas kellegi teise surma.»

Naise väiteid kinnitab ka üks otseselt filmi tootmisega seotud inimene, kellel on olemas esialgne stsenaarium, mis ei maini kordagi Muhamedi ega islamit.

Wall Street Journali teatel on filmi autor Iisraeli-Ameerika kinnisvaraarendaja Sam Bacile, kes ütles telefoni teel lehele, et filmi eesmärk on juhtida tähelepanu islami silmakirjalikkusele.

Iisraeli välisministeerium teatas, et neil pole Bacile'i-nimelise isiku kohta mingit infot. «See tüüp on täiesti anonüümne. Praegu ei saa keegi kinnitada, et tal on Iisraeli kodakondsus ja isegi kui tal on, siis meie sellega seotud ei ole. Ükski Iisraeli institutsioon ega valitsusasutus ei ole sellega kuidagi seotud. See tüüp tegutses iseenda huvides,» teatas ministeeriumi pressiesindaja Yigal Palmor.

Konsultant Steve Klein rääkis CNNile, et töötas Bacile'iga koos filmi kallal ning et mees on nüüd peitu läinud.

«Ta on sügavas masenduses ja ta on endast väljas,» ütles Klein eile. «Ma rääkisin temaga täna hommikul ja ta ütles, et on väga mures selle pärast, mis suursaadikuga juhtus.»

Kleini sõnul pole aga filmitegijate süü, et protestid veriseks muutusid.

Ajakirjale The Atlantic märkis Klein, et Sam Bacile on tegelikult pseudonüüm ja et tema ei tea Bacile'i õiget nime.

Wall Street Journali teatel sai Bacile raha kahetunnise filmi väntamiseks sadakonnalt juudilt, kes annetasid talle viis miljonit dollarit. Seni on avaldatud vaid filmi treiler, mille järgi paistab, et see on tehtud odavate vahenditega.

Filmi treiler pandi Youtube'i üles juba juulis, ent pälvis laiemat tähelepanu alles hiljuti, kui selle katkendeid näitasid Egiptuse televisioon ja islamivastased aktivistid, nende seas Egiptuses sündinud kopti kristlane Morris Sadek.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles