Ungari sarjatud peaminister taandub ametist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Oliver Tiks
Copy
Ungari peaminister Ferenc Gyurcsány lahkub areenilt.
Ungari peaminister Ferenc Gyurcsány lahkub areenilt. Foto: Reuters / Scanpix

Ungaris juba pikemat aega ebapopulaarne olnud peaminister Ferenc Gyurcsány pakkus täna oma erakonnale lõpuks välja, et loodaks uus valitsus uue peaministri juhtimisel, kui tema on kriisi ajal takistuseks koostööle.


Sotsialistlikule Parteile peetud kõnes teatas peaaegu viis aastat valitsust juhtinud Gyurcsány ise, et ta teeb ettepaneku korraldada parlamendis usaldushääletuse ning soovitas parteikongressil valmistuda uue peaministri nimetamiseks, vahendas AFP.

«Ma kuulen, et ma olen takistus koostööle, mis on vajalik muutusteks, stabiilseks valitsevaks enamuseks ja opositsiooni vastutustundlikuks käitumiseks,» tsiteeris teda Reuters, vahendas BBC News.

«Ma loodan, et see on nii, et ainult mina olen takistus, sest kui see on nii, siis ma kõrvaldan selle takistuse nüüd,» teatas Gyurcsány. «Ma teen ettepaneku, et me moodustame uue valitsuse uue peaministri all.»

Enda võimalikke järglasi ta välja ei pakkunud. Oma otsusest lubas ta parlamenti ametlikult teavitada esmaspäeval. Sotsialistlik Partei saaks tema arvates uue peaministri kandidaadi üle hääletada kahe nädala pärast erakorralisel kongressil.

Peaministrile lähedalseisev allikas ütles varem, et Gyurcsány algatab nn konstruktiivse usaldushääletuse, mis tähendab uue valitsusjuhi valimist, kui vähemalt viiendik parlamendist toetab umbusaldust. Siis hääletatakse vana peaminister maha ja uus kohe asemele.

Ennetähtaegseid valimisi pole sellisel juhul vaja korraldada. «Õiguslikus mõttes pole see tagasiastumine,» selgitas allikas. «Kui parlamendis on enamus, võib uus peaminister olla juba aprilli keskpaigaks.»

Gyurcsány tahab ilmselt jääda sotsialistide liidriks.

2006. aasta kevadel ametisse tagasi valitud peaminister muutus ülimalt ebapopulaarseks isikuks kodumaal juba sama aasta sügisel, kui meediasse lekkis lint, milles ta justkui tunnistas, et oli valetanud kampaaniat tehes riigi finantsolukorra kohta.

Sellest ajast peale pole valitsusjuht suutnud oma mainet taastada ega leida toetust laiematele majandusreformidele, ehkki ta vähendas eelarvedefitsiiti. Maksude tõstmine ja kulude kärpimine on tema toetusreitingu kolme aasta jooksul viinud hoopis rekordmadalale.

Tagasi üles