Winnendeni linnakesse kogunesid leinajad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Winnendeni tulistamise ohvrite mälestusteenistus.A
Winnendeni tulistamise ohvrite mälestusteenistus.A Foto: AP / Scanpix

Tuhanded inimesed kogunesid laupäeval Saksamaa lõunaosas asuvasse Winnendeni linna, et võtta osa hiljutise koolitulistamise 15 ohvri mälestusjumalateenistusest.


«Kogu Saksamaa leinab koos teiega,» ütles president Horst Köhler umbes 900 inimesele, kes osalesid linnakese ühes katoliku kirikus toimunud oikumeenilisest jumalateenistusest.

«Iga laps sünnib süütuna ja kui laps sureb, siis surevad ka lootus ja tulevik,» tõdes Köhler, kes kutsus kehtestama piiranguid vägivaldsetele videomängudele, mis võisid mõjutada ka teismelist koolitulistajat Tim Kretschmerit.

Kiriku altaril põlesid suured valged küünlad, igaühel neist ühe ohvri nimi.

Mälestusjumalateenistusest võttis teiste seas osa ka Saksa kantsler Angela Merkel.

Baden-Württembergi liidumaal olid heisatud leinalipud ning kell 10.45 kohaliku aja järgi helisesid kõikjal kirikukellad.

Saksa politsei arvas varem, et eelmisel kolmapäeval, 11. märtsil, kurikuulsaks saanud linna on täna oodata kuni 100 000 inimest. Hiljem teatati siiski, et inimesi on vähemalt 7500.

Köhler avaldas toetust ohvrite perekondadele, kes oma avalikus kirjas palusid karmistada relvaseadusi ja keelata vägivaldsed videomängud, mida endises koolis tule avanud Kretschmer olevat pidevalt mänginud.

President ütles, et arvukatele filmidele ja videomängudele, mis sisaldavad äärmist vägivalda, tuleb kehtestada piirangud ning inimestel peab olema võimalus öelda, mis on nende arvates halb.

Meedia kaudu avalikkuse ette jõudnud andmetel mängis teismeline mõrvar veretöö eelsel õhtul kaks tundi tulistamismängu «Far Cry 2» ning järgmisel hommikul võttis ta isa püstoli ja suundus koolimajja, kus lasi maha üheksa õpilast ja kolm õpetajat.

Nooruki kuulide läbi hukkus veel kolm juhuslikku möödujat, enne kui ta mõned tunnid hiljem vastasseisus politseiga iseennast maha lasi mitukümmend kilomeetrit eemal asuvas Wendlingeni linnakeses.

Winnendeni linna Albertville-reaalkooli esine oli laupäeval kaetud lillede pärgade ja küünaldega. Kooliõpilased kandsid musti T-särke Martin Luther Kingi lausega saksa keeles «Ich habe einen Traum» (Mul on üks unistus).

Paljud linnakese poed olid leina märgiks luugid sulgenud, majadel lehvisid leinalipud. Kümme päeva pärast traagilist sündmust on ikka veel ebaselge, miks Kretschmer just selliselt käitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles