Hiina kirdeosas vahistati sadakond tiibeti munka

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina politseinikud Tiibetiga piirnevas Sichuani provintsis loosungeid maha võtmas.
Hiina politseinikud Tiibetiga piirnevas Sichuani provintsis loosungeid maha võtmas. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina ametliku meedia teatel peeti rahvavabariigi loodeosas asuvas tiibetlastega asustatud linnas täna kinni peaaegu sada munka pärast seda, kui rahvahulk oli rünnanud kohalikku politseijaoskonda.


«Politsei arreteeris kuus rünnakus osalejat. Kaheksakümmend üheksa alistusid ise politseile, kinnitas Xinhua uudisteagentuur. Kõik need isikud, välja arvatud kaks, kuulusid munkade hulka Rabgya kloostris, mis asub linna lähedal, vahendas AFP.

BBC News vahendas sama agentuuri infot, et politseijaoskonda Gyala linnas, Qinghai provintsis ründas vähemalt sada inimest, kuid vahepeal teatati, et ründajaid oli mitusada.

Xinhua tsiteeris ka kohalikke ametnikke, kelle sõnul oli politseinikke ja riigitöötajaid rünnatud ning «kergelt vigastatud». Kohalikud ametnikud aga keeldusid kommentaaridest, kui AFP nendega ühendust võttis, ning politseijaoskondades ei olnud samuti kedagi, kes infot anda oleks soovinud.

Ilmselt võis protesti vallandada uudis ühest varem kinni peetud mungast, kes kuulutas Tiibeti iseseisvust. Eile olevat ta vanglast põgenenud. Hiina võimude kinnitusel on munk endiselt kadunud, ühe tiibetlaste veebikülje väitel aga tappis ta end jõkke hüpates.

Xinhua väitel lasi rahvahulk ent «kuulujuttudest petta», ent inimeste kogunemise põhjust ei mainitud.

Hiina võimud on viimastel nädalatel rakendanud karme julgeolekumeetmeid Tiibeti autonoomses piirkonnas ja selle naaberprovintsides, et ära hoida võimalike meeleavaldusi, kui meenutati poole sajandi möödumist nurjunud ülestõusust, mis sundis dalai-laama eksiili pagema. Mullu kevadel olid regioonis samuti rahutused.

Peking süüdistab dalai-laamat oma kodumaale iseseisvuse taotlemises ning karistab karmilt igaüht, kes toetab samme sõltumatuse suunas. Dalai-laama on viimasel ajal üritanud korduvalt kinnitada, et ta tahab regioonile vaid tegelikku autonoomiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles