Venezuela sõjavägi haaras lennuväljadel ja sadamates kontrolli

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuelan armee sõdur seismas Puerto Cabello sadamas.
Venezuelan armee sõdur seismas Puerto Cabello sadamas. Foto: Reuters / Scanpix

Venezuela sõdurid sisenesid laupäeval kõigisse suurematesse lennujaamadesse ja meresadamatesse riigi pinnal, et võtta need oma kontrolli alla vastavalt hiljuti parlamendis vastu võetud seadusele keskvõimu tugevdamisest.


Sõjaväelased okupeerisid sadamaterminalid ka opositsioonimeelses Maracaibo linnas, mis asub Zulia osariigis, samuti Guanta sadamas Anzoateguis ning teistes samasugustes rajatistes Carabobo ja Nueva Esparta osariikides, vahendas AFP.

«Täna hommikust alustasime me rahvusliku ühtsuse lagundamise tagasipööramist,» teatas riigi vasakpoolne autoritaarsete kalduvustega president Hugo Chávez avalduses, millega ta viitas kahe aastakümne eest tehtud detsentraliseerimisotsustele, millega anti kontroll sadamate ja lennuväljade üle osariigi tasemele.

«Me ühendame emamaad, mis oli tükkides. See on väga tähtis samm,» kinnitas venetsueellased sotsialismi juhtida lubanud liider.

Kui ta eelmisel nädalal oma kavatsusest sadamad ja lennujaamad üle võtta avalikult teatas, ähvardas Chávez lasta vahistada kõik kubernerid, kes sellele sammule vastu hakkavad.

Paljud tema vastased nimetasid aga plaani põhiseaduse vastaseks katseks koondada kogu võim presidendile, kes juba on saanud rahvalt loa saada tagasi valitud piiramatuks arvuks ametiaegadeks.

Venezuela pealinnas Caracases protesteerisid reedel tuhanded inimesed tänavatel riigipea ähvarduste vastu oponente arreteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles