Etioopia vanglas virelenud Rootsi ajakirjanikud jõudsid kodumaale

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reporter Martin Schibbye (vasakul) ja fotograaf Johan Persson täna Arlanda lennuväljal.
Reporter Martin Schibbye (vasakul) ja fotograaf Johan Persson täna Arlanda lennuväljal. Foto: SCANPIX

Etioopia vanglast vabanenud kaks Rootsi ajakirjanikku jõudsid täna pärast 14-kuulist vanglasaagat tagasi kodumaale.

Martin Schibbye ja Johan Persson pääsesid Etioopiast minema 11. septembril, kuid ta ei lennanud otse kodumaale. Mehed tegid väikse puhkuse kohas, mida meediale ei teatatud, vahendas thelocal.se. Täna aga selgus, et nad saabusid kodumaale Türgist Istanbulist saabunud lennukiga.

«Tunneme end hästi, kergendustunne on tohutu,» tunnistasid nad Stockholmi Arlanda lennuväljal.

Ajakirjanikud võeti kinni eelmise aasta juulis Etioopias Ogadeni piirkonnas. Kohus mõistis nad süüdi illegaalses piiriületuses ja terrorismi toetamises ning karistas neid 11-aastase vangistusega. Rootslased eitasid süüdistusi koostöö tegemisest mässuliste organisatsiooniga ONFL.

Mehed pääsesid vabaks Rootsi ministrite ja Etioopia valitsusjuhi omavaheliste läbirääkimiste tulemusel. Välisminister Carl Bildt näiteks tunnistas kohe pärast meeste vabaks pääsemist, et teadis nende vabastamisest juba mais, kuna seda oli talle isiklikult lubanud Etioopia tollane peaminister Meles Zenawi.

Kuna Zenawi suri augustis ootamatult ära, siis tekkis oht, et kahte ajakirjanikku puudutav kokkulepe ei pruugi enam jõus olla. Õnneks läks kõik teisiti ja mehed pääsesid kodumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles