Oettinger: Putin peab järgima ELi reegleid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa riikliku gaasimonopoli Gazprom peakorter Moskvas.
Venemaa riikliku gaasimonopoli Gazprom peakorter Moskvas. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjoni energiavoliniku Günther Oettingeri sõnul on Venemaa president Vladimir Putin teadlik Euroopa Liidu (EL) reeglitest ja Venemaa peaks reegleid Euroopat gaasiga varustades järgima.

«Vladimir tunneb väga hästi ja peab aktsepteerima teatud Euroopa ühisturu reegleid,» ütles Oettinger Vilniuses ajakirjanikele. «Meie Vene partnerid saavad meie reeglitest ka tegelikult aru ja minu meelest on nendest võimalik kinni pidada.»

«Lõppeks soovime jätkata oma suhteid Gazpromiga turupõhistel ja kõigile liikmesriikidele võrdsetel tingimustel,» ütles Oettinger ühisel pressikonverentsil Leedu peaministri Andrius Kubiliusega.

Euroopa Komisjoni konkurentsi peadirektoraadi uurimine Gazpromi suhtes «ei ole instrument Gazpromi vastu», ütles Oettinger.

«Vladimir tunneb väga hästi ja peab aktsepteerima teatud Euroopa ühisturu reegleid.»

«Venemaa on meie kõige olulisem partner imporditava nafta, kivisöe, uraani ja gaasi pärast,» ütles Oettinger. «Aga meil on vaja kõigile ühetaolist mänguvälja. Vajame õiglasi tingimusi.» Praegu on Oettingeri sõnul gaasi hind Berliinis ja Pariisis palju madalam kui Vilniuses.

Euroopa Komisjon algatas möödunud nädalal uurimise, kas Gazprom on kuritarvitanud kaheksas Euroopa Liidu liikmesriigis oma domineerivat positsiooni gaasi tarnijana. Need kaheksa riiki on Eesti, Läti, Leedu, Poola, Tšehhi, Slovakkia, Ungari ja Bulgaaria.

Kahtluste kohaselt ei ole Gazprom lasknud turult, kus gaas on odavam, tarnida seda kõrgema hinnaga turule. Nii on Gazprom teinud ELi siseturu tegevusele takistusi. Domineeriva turupositsiooni ärakasutamine tähendab seda, et Gazprom on väidetavalt takistanud teiste gaasitarnijate turuletulekut ja gaasihangete mitmekesistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles