Iraani fond suurendas preemiat kirjanik Rushdie tapmise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salman Rushdie.
Salman Rushdie. Foto: SCANPIX

Iraani sihtasutus suurendas väidetavalt preemiat Salman Rushdie tapmise eest, väites, et kui Briti kirjanik oleks jumalateotuse eest juba tapetud, ei oleks praegu moslemeid marru ajavat islamit mõnitavat filmi kunagi tehtud.

Khordadi sihtasutuse juht vaimulik Hassan Sane´i ütles Iraani ajakirjanduse teatel, et suurendab «tasu Rushdie tapmise eest 500 000 dollari võrra».

Seega pakutakse Rushdie pea eest nüüd 3,3 miljonit dollarit. Iraani vaimulikud mõistsid Rushdie islami ja prohvet Muhamedi teotamise eest oma teoses «Saatanlikud värsid» 1989. aastal surma.

Sihtasutuse avalduse kohaselt on «praegune hetk Rushdie tapmiseks kõige sobivam ning kui kirjanikku ei tapeta, ei jää prohvetit solvav film viimaseks omasuguseks».

Indias sündinud Rushdie varjas end pärast Iraani omaaegse kõrgeima juhi ajatolla Ruhollah Khomeini surmaotsust kümme aastat. 1998. aastal kinnitas Iraani välisministeerium Londonile, et Iraan ei kavatse fatwa elluviimiseks mingeid samme astuda, kuid riigi praegune kõrgeim juht ajatolla Ali Khameini ütles 2005. aastal, et Rushdiet peetakse usutaganejaks, kelle mõrv on islami seaduste kohaselt õigustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles