ERR.ee: IMF võib Lätilt taas nõuda lati kursi vabaks laskmist

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti latid
Läti latid Foto: Peeter Langovits

Läti valitsus avab alanud nädalal taas läbirääkimised Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF), et sõlmida Lätile antud laenu osas uued kokkulepped.

Vaatlejad usuvad, et kõnelused tulevad keerulised, sest Läti vajab lisaraha ning IMF võib taas nõuda Läti lati kursi vabaks laskmist, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Läti tahab jõuda IMFiga kokkuleppele, et võib oma riigieelarve puudujäägiga minna kuni 7,5 protsendini sisemajanduse kogutoodangust. Seni lubas IMF eelarvepuudujäägiks viit protsenti sisemajanduse koguproduktist.

IMF seevastu nõudis juba sügisel lati kursi vabaks laskmist. Väidetavalt on see valuutafondi nõudmine jõus ka nüüd, kuid Läti valitsus on lati devalveerimisele kategooriliselt vastu ja selles osas toetab Lätit ka Euroopa Komisjon.

Vaatlejate sõnul on Eestile parim lahendus, kui Läti jõuab IMFiga kokkuleppele ja nii, et lati kurss jääb puutumata, sest kui latt devalveeritakse, kahaneb inimeste ja investorite usaldus ka Eesti ja Leedu valuuta vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles