Leht: Saksa politsei jättis uusnatside kuritöid puudutanud vihjed tähelepanuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil plakat neonatside vastaselt meeleavalduselt Dresdenis.
Pildil plakat neonatside vastaselt meeleavalduselt Dresdenis. Foto: SCANPIX

Saksa nädalaleht kirjutas pühapäeval, et politsei sai vihje kolme tagaotsitud uusnatsi kohta aastaid enne seda, kui nad mitme paremäärmusliku taustaga mõrvaga seoses peamisteks kahtlusalusteks kuulutati.

Welt am Sonntagi artikkel võib veelgi enam häbistada Saksa võime, kes ei suutnud aastaid seostada rühmituse Põrandaalused Natsionaalsotsialistid (NSU) liikmeid mõrvadega.

Artikli kohaselt avaldas paremäärmuslasest informaator oma Berliini politseikontaktile NSU kolme tuumikliikme asukoha 2002. aastal ehk neli aastat pärast seda, kui kolmik oli avalikkuse eest peitu pugenud, et vältida tabamist seoses luhtunud pommirünnakutega.

NSUd seostatakse kümne inimese tapmisega ja vähemalt 14 relvastatud rööviga oma tegevuse rahastamiseks. Nende ohvrid olid peamiselt Türgi päritolu poodnikud.

Nimetatud kolmiku kaks meesliiget leiti mullu novembris surnuna, ilmselt sooritasid nad enesetapu pärast ebaõnnestunud pangaröövi. Nende 36-aastane naistuttav, Beate Zschäpe, andis end üles, kuid keeldub politseiga rääkimast.

Welt am Sonntagi kohaselt on selgusetu, kas Berliini politsei oli saadud vihjeid edastanud oma kolleegidele Saksa föderaalses politseisüsteemis.

Saksa meedia kohaselt töötas informaator Thomas Starke Berliini politsei heaks 2000. aastast 2011. aastani.

Politsei pressiesindaja keeldus pühapäeval teateid kinnitamast, ent lisas, et Berliini liidumaa siseminister Frank Henkel esineb teisipäeval bundestagi ees avaldusega.

Seoses võimude suutmatusega tabada ja karistada NSU liikmeid seitsme aasta jooksul, mil mõrvad aset leidsid, on viimaste kuude jooksul tagasi astunud neli kõrget siseluureametnikku.

Mõrvaloos on teisigi kahtlusaluseid, mullu 24. novembril vahistati mees, kes nimetab end Andre E.-ks, ning keda peetakse õõvastava video autoriks, milles neonatsid end mõrvades süüdi tunnistavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles