Britid said kokku ELi naiskvoodi blokeerijate kamba

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Reding.
Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Reding. Foto: SCANPIX

Suurbritannia on saanud kokku piisava arvu toetajaid, et blokeerida Brüsseli ettepanek kehtestada Euroopa Liidus nõue, mille kohaselt 40 protsenti iga börsiettevõtte nõukogudest peavad moodustama naisterahvad.

Nagu selgub Euroopa Komisjoni presidendile läkitatud kirjast, on üheksa riiki, nende hulgas Holland, Malta ning kuus Kesk- ja Ida-Euroopa maad, edastanud José Manuel Barrosole ja tema asetäitjale ning ettepaneku peamisele propageerijale Viviane Redingile teravalt sõnastatud sõnumi, mille eesmärk on sundida ELi ettepanekust täielikult loobuma.

Ühispingutus võibki Brüsseli taanduma panna, kuna lähtuvalt ELi keerukast hääletuskorrast piisab üheksast vastasest plaani blokeerimiseks.

Kirjas, mille kavandiga Financial Times tutvuda sai, pannakse ELile tungivalt südamele vältida reeglite kehtestamist valdkonnas, millega üheksa allakirjutanu arvates riiklikul tasandil juba tegeletakse.

«Me nõustume komisjoni seisukohaga, et börsil noteeritud ettevõtete nõukogudes on jätkuvalt liiga vähe naisi,» ütleb kiri, millele on kirjutanud alla üheksa töö- ja ettevõtlusministrit.

«Kuid me väidame jätkuvalt, et eesmärgid ja meetmed antud valdkonnas tuleks otsustada ja rakendada riiklikul tasandil. Seetõttu me ei toeta juriidiliselt siduvate sätete kehtestamist naiste osakaalule ettevõtete nõukogudes Euroopa tasandil.»

Rootsi ja Saksamaa kirjale alla ei kirjutanud, kuid mõlema riigi võrdõiguslikkuse ministrite pressiesindajad ütlesid Financial Timesile, et nad ei toetaks EL-ülest kvoodisüsteemi.

Mitmed ELi liikmesriigid nagu Itaalia, Prantsusmaa ja Holland on riiklikud kvoodid juba kehtestanud. Enamik liikmesriike usub, et neil tuleks leida omaenda viisid naiste edutamiseks ärimaailmas.

«Mitmed ELi riigid juba teevad edusamme nõukogude naisliikmete arvu tõstmisel,» ütles üks ELi diplomaat. «Just selles vaimus tulebki jätkata – mitte kehtestada kohustuslikke kvoote, mis on vale lahendus.»

Ka enamik ettevõtteid on väljendanud oma vastuseisu kohustuslikele naiskvootidele. ELi suurim tööandjate esinduskoda Business Europe ütles, et ühtsed ja üldised kvoodid ei puuduta tegelikke probleeme, millega naised karjääri tehes silmitsi seisavad.

Kõrgete euroametnike sõnutsi on Redingil isegi Euroopa Komisjonis raskusi toetajate leidmisega oma ettepanekule.

EL on juba ligi kümme aastat pistnud rinda ränga soolise ebavõrdsusega blokis – nagu nad olukorda tõlgendavad. Üritatud on jõuda vabatahtlike lepeteni ettevõtetega, et nood juhtivatele kohtadele rohkem naisi paneksid.

ELi jaanuarikuiste andmete kohaselt oli naiste osakaal suurte börsifirmade nõukogudes 13,7 protsenti.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles