Kasparov Tallinnas: Putin pole mingi rahvuslane

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garri Kasparov
Garri Kasparov Foto: SCANPIX

Vene opositsiooniliider Garry Kasparov ütles täna Tallinnas Avatud Ühiskonna Foorumil esinedes, et kartused, et Vladimir Putin muutub üha enam rahvuslaseks, on alusetud.

Kui Venemaal on tõsiselt võetavat rahvuslust, siis see pärineb Kremlist, märkis Kasparov, kuid lisas, et seda vaid juhul, kui rahvuslus aitab Kremli poliitikale kaasa.

«Putin võib kanda ükskõik millist mütsi – olla liberaal, vasakpopulist või fašist. Ideoloogiat seal pole. Rahvuslus võib olla ta viimane taganemiskoht, aga see ei ole see, mida ta usub. Ta usub võimu, mis toob rohkem raha,» kõneles Kasparov.

Tema sõnul on irooniline ka olukord immigrantide vastaste tunnetega Venemaal. Seal on ohvrid eelkõige illegaalsed Kesk-Aasiast pärit töötajad, kuigi probleeme põhjustavad põhjakaukaaslased, kes aga on Venemaa kodanikud.

«See on väga väike vähemus. Aga kuna nad on väga aktiivsed nii kuritegelikus maailmas kui äris, on nad nähtavad. Kuid nad on tugevad – neil on sidemed politseiga, ning kõik see aitab kaasa vihale hoopis näiteks usbekkide vastu.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles