Zatlers: Lätit ja Venemaad lahutab väärtuste eesriie

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Valdis Zatlers.
Läti president Valdis Zatlers. Foto: AP / Scanpix

Läti presidendi Valdis Zatlersi hinnangul laiub Läti ja Venemaa inforuumide vahel «väärtuste eesriie», mis elanikke lahutab.

Kõneldes laupäeval diskussioonil «20 aastat pärast raudse eesriide kadumist» oma tegevusest Läti Rahvarindes, rõhutas Zatlers, et lätlaste peamiseks eesmärgiks oli saavutada omariiklus rahumeelsel ja legaalsel teel, tagades sellega maailma üldsuse usalduse, vahendas uudisteagentuur BNS.

Zatlersi sõnul ei olnud liikmesus NATOs Lätile tähtis mitte üksnes julgeoleku tagamiseks, vaid ka kui seaduspärane Euroopasse naasmine.

Rääkides Läti-Vene suhetest, tõdes president, et kaht riiki lahutab endiselt «väärtuste eesriie», mis väljendub kummagi riigi erinevas demokraatia-käsitluses.

Laupäeval Brüsselis toimunud väitlusringis «20 aastat raudse eesriide kadumisest» jagasid osalised oma hinnanguid 1989. aastal Euroopas toimunud sündmustele ja nende põhjustele. Samuti arutati, kas NATO ja Euroopa Liidu laienemisele oli alternatiive, ning Venemaaga suhete arenemist.

Diskussioonil osalesid mitmed autoriteetsed poliitikud, sealhulgas Rootsi välisminister Carl Bildt, Saksa siseminister Wolfgang Schäuble, USA senaator George Voinovich, NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles