Briti mõttekoja analüütik Tallinnas: populistid lõikavad uutest tehnoloogiatest enim kasu

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Populistlikud parteid lõikavad uutest meediavormidest enim kasu, sõnas täna Suurbritannia mõttekoja analüütik.

«Nii minu uuritavad natsionalistlikud kui ka populistlikud parteid on olnud väga kiired uue tehnoloogia kasutajad,» sõnas Suurbritannia mõttekoja Demose vägivalda ja ekstremismi uuriva programmi juht Jamie Bartlett täna Tallinnas Avatud Eesti Fondi korraldatud populismifoorumil.

Bartletti sõnul on populistlikud erakonnad viimaste aastate jooksul uuendustega nagu näiteks Facebook palju kiiremini kaasa tulnud. «Populistlikel parteidel on Facebook’is liikme kohta kolm-neli fänni, samal ajal kui peavooluerakondade puhul on olukord vastupidine – neil on kolme-nelja erakonnaliikme kohta üks fänn,» sõnas Bartlett. Ta lisas, et populistlikud parteid rõhutavad tihtipeale rahvaga otse suhtlemise tähtsust ja internetikeskkonnad annavad neile selleks vastavad võimalused.

Vähene meediatähelepanu viib Bartletti sõnul aga olukorrani, kus populistlike erakondade liikmed saavad informatsiooni eelkõige üksteise käest, mitte meediast. «Internetti pidas usaldusväärseks allikaks 70-75 protsenti, meediat aga ainult kümne protsendi ümber. Uus meedia aitab populistlikel rühmitustel arvult ja tugevuselt kasvatada, kuid kasvatab ka nende raevu,» sõnas Bartlett.

Arutelu juhtinud Avatud Ühiskonna Instituudi Brüsseli juhi Heather Grabbe sõnul tuleb populismi puhul aga mõista, et tegu on mõistega, mille sisu sõltub defineerijast. «Populism sarnaneb terrorismi käsitlemisega – mõne jaoks on nad kurjategijad, teise jaoks päästjad. Ka populistidega on sama lugu, kellegi jaoks on nad suureks liidriks, kellegi teise jaoks aga demagoogiks,» ütles Grabbe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles