Charles Darwini tudengiaeg möödus luksuses

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noore Charles Darwini portree.
Noore Charles Darwini portree. Foto: Picturepoint/SCANPIX

Hilisem maailmakuulus evolutsiooniuurija elas üliõpilaselu, millest enamik tänapäeva tudengeid võib vaid unistada, tõdes uudisteagentuur Reuters.

Aastatel 1828-1831 Cambridge'i ülikooli Christ's College'is tudeerinud Darwin elas kõige kallimates ruumides, mida tema taseme tudengile võimaldati, selgub nüüd avalikkuse ette toodud arhiivimaterjalidest. Tema mugava äraolemise eest hoolitses terve rida palgalist tööjõudu – näiteks ahjukütja, nõudepesija, pesupesija ja kingapuhastaja. Noore Darwini välimuse eest hoolitsesid õmbleja, kübarategija ja habemeajaja. Lisaks maksis Darwin iga toidukorra eest viis ja pool penni lisatasu, et see sisaldaks peale õlle ja liha ka juurvilja.

Darwini elulugu uuriva Cambridge'i ülikooli teadlase John van Wyhe sõnul oli oma arstist isa kulul õppinud tulevase ilmakuulsa teadlase elu küll mugav, kuid samal ajal samas kohas õppinute seltskonnas mitte midagi erilist. «Cambridge oli täis heal järjel džentelmene, kes elasid päris head elu,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles