Hinnalise fresko rikkunud naine tahab saada osa turistide annetustest omale

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okaskrooniga Jeesus enne ja pärast «restaureerimist».
Okaskrooniga Jeesus enne ja pärast «restaureerimist». Foto: SCANPIX

Hispaanias tuntud fresko ära rikkunud Cecilia Giménez tahab saada omale osa annetustest, mis on laekunud Zaragoza provintsis Borjas asuvasse katoliiklikku fondi.

81-aastane harrastuskunstnik Giménez püüdis oma sõnul restaureerida Jumala Õnnistuse kirikus okaskrooniga Jeesust kujutavat pilti, vahendas Helsingin Sanomat Online. Tundmatuseni muutunud freskost sai kohalik vaatamisväärsus, mida käivad vaatamas kümned tuhanded turistid.

Kirik, mille seina kaunistab kannatavat Kristust kujutav fresko Ecce Homo, asub  kõrvalises kohas mägedes ja enne kõmu käis pühakojas vaid üksikuid inimesi.  

Fresko autor on Elias Garcia Marinez ja see pärineb 1900ndate algusest. Niiskuse tõttu oli värv hakanud seinalt aga pudenema ja naine püüdis freskot hävimisest päästa..

Baskimaal ilmuva ajalehe El Correo väitel on vanaproua «restaureeritud» pilti käinud pärast maalikõmu puhkemist vaatamas vähemalt 30 000 inimest.

Eelmisel nädalal hakkas fresko omanikuks olev Fundación Sancti Spiritus ehk Püha Vaimu Fond koguma kirikut külastavatelt inimestelt annetusi. Nelja päevaga kogunes annetustekarpi 2000 eurot.

Cecilia Giménez tahab osa rahast saada endale, kuna turistide huvi fresko vastu tekkis ju tänu temale. Vanaproua ise end väljaspool kodu ei näita, kuid tema perekond palkas omale advokaadi, et nõuda autoritasu teatud mõttes uue pildi eest.

Borja meer pole istunud käed rüpes. Ta registreeris Ecce Homo kaubamärgi «kõikides võimalikes variatsioonides», et keegi ei saaks freskoga solvavat äri teha.  

Päevakorras on algupärase fresko taastamine, kuid seekord siis tõeliste oma ala spetsialistide käe all.

Odavlennufirma Ryanair on hakanud pakkuma reisi Zaragozasse, et huvilised saaksid heita pilgu «loominguliselt restaureeritud» maalile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles